18 December 2011

1st GiveAway Lily Butterfly by Miss Wandalaara

Assalamualaikum :) pepagi ni aku jadi BW (blogwalking) anywhere yanga aku rase sweet sngt :)

Jumpe satu blog yang dikenali sebagai IntanWandalara :) n dye buat satu giveaway
see the banner.....

Nice :) Jom JOIN !!!
Klik Sini


Tag:
Bubu
Gades
Short
Ain

Have a nice day all peeps :)

14 December 2011

15 Tanda-Tanda Orang MALAS

Selamat pagi :) Asalamualaikum readers :)

Ini hah aku share something yang aku bace dari sebuah buku :) tajuknye seperti diatas tu..


Betul atau tak hanya anda tentukan :)
Kesemuanya ada Lima Belas (15 )
  1. Mereka yang tahu melakukan tapi tidak mahu melakukannya.
  2. Mereka yang boleh melakukan tapi enggan melakukannya.
  3. Merek yang berupaya melakukan tetapi tidak bersedia melakukannya.
  4. Mereka yang sanggup melakukan tapi ingkar melakukannya.
  5. Mereka yang ditugas melakukan tapi menolak atau tidak menjalankan tugas.
  6. Mereka yang berpeluang melakukannya tetapi mencari alasan tidak mahu melakukannya.
  7. Mereka yang diberi kemudahan melakukan tetapi menganggap payah melakukannya.
  8. Mereka yang sedikit melakukan tetapi mendakwa banyak melakukannya.
  9. Mereka yang biasa melakukan tetapi mengelak melakukannya.
  10. Mereka yang sering melakukan tapi mendakwa tidak biasa melakukannya.
  11. Mereka yang mahir melakukan tapi mendakwa tidak pernah melakukannya.
  12. Mereka yang ada asas tetapi tidak mahu cuba melakukannya.
  13. Mereka yang sepatutnya melakukan tetapi mengelak daripada melakukannya.
  14. Mereka yang berkelapangan melakukan tapi mendakwa suntuk melakukanya.
  15. Mereka yang berdaya tapi berpura-pura tidak boleh buat.

 Komik berkaitan MALAS :D

So janganlah jadi macam ni ye :) hehe dan disini ad doa



Kalu kabur boleh click http://1-800-amirah.blogspot.com/2011/06/saya-berpenyakit-malas.html

Happy reading readers :)

13 December 2011

Kejayaan Pertama Di IPTA :D


Berjumpe lagi.. :) kembali untuk menceritakan kehidupan bahagia saya hari ini :)

Hari ni 12/12/2011 hari result saya akan muncul dengan kudrat saya depan mata saya.. bgun je tdo perkara utama adalah RESULT.. takot plus dah fikir yang bukan2 pasal result.. lepas 2 internet ni pulak lembab plak.. lagi la bertambah cuak..sambil menunggu loading nak bukak laman web polimas ni aku pun cube la roger si chenta gades tapi menghampakan ! sangat !

Laman web dh bukak then aku pun masuk la kan No pendaftran n No kad pengenalan aku...30 saat muncul keputusan saya :) Inilah hasilnye...


Inilah keputusan saya :) Alhamdullilah LULUS semua mata pelajaran :) Syukur pada Allah n terima kasih pada mama n ayah tak terhingga n tak lupa jugak pada Si Chentha Gades.. terima kasih banyak2.. sayang kamu semua ! sebak sangt tengok result ni.. terharu !

Lepas dh ok semua.. ape lagi berlari la turun bawah g kat mama.. Citer sume kat mama.. but i'm so sad coz ayah tak de masa ni.. dye outstation ke Terengganu :( when u back my dad ??

Ayah dah balik nanti baru boleh print out my result.. :) walaupun tak mencapai target pointernye.. sem 2 masih ada untuk buktikan.. hope all my family n frends terus mendoakan kejayaan saya..
Agak2 ape ye result si Cik Chenta Gades 2 ??? masih cuba menghubungi tuan puteri 2..

Terima kasih pada yang banyak membantu2 lagi2 dalam keje berkumpulan.. Kawan searas yang bagi pinjam nota n kawan sejabatan yang turut buat benda yang sama :)
Pada sahabat seperjuangan anda masih ad baki lagi 5 sem untuk buktikan kejayaan anda pada keluarga :) terus berusaha ! 

~Pada sahabat diluar sane yang ada gagal.. jangan jadikan ia sebagai pelemah semangat anda tapi jadikan ia sebagai pendorong untuk anda lebih maju n berusaha untuk masa hadapan ye setanding mereka yang berjaya :) Anda Boleh !

11 December 2011

Istimewanya Perempuan Itu. . .


Siapa kata jadi perempuan tu SENANG ?
Nak kene tutup sana n sini la..
Tengok budak laki, pakai baju pagoda pun orang tak bising au..
Perempuan stoking pun kene pakai tau..
Cuba suruh budak laki jadi perempuan untuk 1 hari je.. hehehe
Confirm banyak cakapkn :)
Tapi tengok perempuan betapa coolnye dia bila berpakaian macam 2 :)

Siapa kata jadi perempuan tu senang ?
Tiap2 bulan mesti akan datang satu penyakit :)
Nak pergi kelas pun susah bila penyakit ni datang.. hehe
Cube tengok budak laki ok jekk..Tapi perempuan hidup berpuluh2 tahun dengan penyakit pelik 2 ok jekk..
Even tengah sakit pun masih boleh tersenyum n buat orang tersenyum jugak :)
See betape Hebatnya kita wahai kaum Hawa :)

Siapa kata jadi perempuan tu senang ?
Hati pereempuan ni Allah jadikan lembut sungguh..walau macam mne kita cakap kita keras pun kita tetap akn mengalah juga sebab perempuan ni mmg begitu :) sungguh lembut..
Sangat sensitif orangnye perempuan ni..

Kalau bila citer sedih pompuan yang paling feeling abis la..laki cool je sbb nak tunjuk dia la paling cool n mahco je..huhuhu :P
so lembut tak lembut ati perempuan ni ?? hah jawab sendiri ye :)
Dengan hati yang lembut ni la perempuan dapat mengkagumkan lelaki..
Hebatkan kita kaum Hawa ?? :)

Tapi masih ad yang pertikaikan itu dan ini..kenape itu boleh pakai n ini tak boleh pakai ... Kenape tak boleh buat itu dan ini..
Sanggup gadaikan diri diorang sbb percaya dengan kata2 manis lelaki ni padahal pahit bak hempedu.. :P
Bertepuk tampar dengan lelaki..knp buat macam 2? Diorang cakap sbb Allah tak adil ?? tak patut !

Persoalannya sekarang betul ke Allah tak adil dengan kaum hawa ? Anda jawab sendiri :)

Ingat ye, memang syurga perempuan itu terletak pada kaki seorang suami tetapi syurga seorang anak lelaki itu terletak dibawah kaki ibunya..dan
Memang isteri kene ikut cakap suami tapi ingat la bahawa seorang anak lelaki itu kene taat 3 kali lebih kepada ibunya berbanding ayahnya ..

Tak adil lagikah Allah pada perempuan ?
Allah bukan setakat adil malah sayang pada kita wahai kaum perempuan..
Bagi lelaki, syurga isternya terletak dibawah kaki suaminya..paling banyak pun diorang boleh kawin 4..jadi 4 yg bergantung pada seoarng..
Tapi perempuan, jika ia punya 10 orang anak..maka ada 10 orang yang syurga terletak padanya..
Sugguh hebatkan ? hebat kerana  Allah !

Masih tak cukup ke ??
Susah jadi perempuan ?? tapi ingatlah bahawa perempuan la senang kerana Hadis dibawah ni..

" Apa seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan ), menjaga kehormatan dan taat kepadaa suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pinu yang dia sukai " . ( Hadis Riwayat Ahmad )

Allah sangat sayang kepada kita wahai kaum perempuan..
Sedarlah kamu !
Jangan sesekali berfikiran negatif terhadap yang menciptakan kita semua di dunia ini !

~Allah jadikan perempuan itu sebagai hiasan dunia.. Bayangkan dunia yang besar, cantik, kita dijadikan hiasan.. Dan seindah2 hiasan itu adalah Wanita Solehah ! ~

<3 Sekadar perkongsian bersama :)

Jadi perempuan bukan susah dan Islam ini senang sahaja tapi kita yang jadikan ianya susah :) kalu kene cara semuanye mudah.. :)

Untuk kaum Adam....
Hargailah wanita yang sentiasa berada disisimu. Bimbinglah dia, silap langkanya, tegurlah dia.. Tegur dengan baik dan kene pada caranya. Didiklah dia menjadi wanita solehah kerana ia tercipta dari tulang rusukmu. Lindungilah dia dari Fitnah Dunia.

Bukankan Hawa dicipta daripada tulang Rusuk Adam untuk disayangi dan dilindungi ?

07 December 2011

Again about U


Lame tak post new entry here :) mishh u :)

thinking macam mane keadaan aku bila sem 2 nanti..emm dgr kate ramai yang nk pindah dan ad juga yang dah confirm nak pindah..terkilan sungguh.. budak kelas aku semua ad 25 orang..ikt khabar angin ada lam 3 atau 4 orang yang nak pindah..emmm ntah la aku tak tahu sbb ape dorg nak pindah.. yang aku tahu just kes sorg ni je la coz dye ni gurl :)

name dye rai atau hana na :) sekali lagi about u my frend :)

aku mmg secara jujrnya aku tak nak kau pindah.. berkurang nnt budak pompuan lam kelas kite 2 :) aku taknak tapi aku tahu walaupan aku cube macam mane sekalipun kau tetap dgn keputusan kau sbb kau dah tawar hati nak blaja kat situ lagikn ? ye aku ad bce ape yang kau comment ari 2..
banyak kenangan pahit kan kat polimas 2.. aku tak nafikan ape yang kau cakap 2..same with me :(

Mula2 mmg confusekan sama ad nak go or stay n now aku dah dapat keputusna kau akhirnye kau nak pegi tinggalkan aku yang mcm x de sape2 je lam kelas 2..hehe tak pe aku cube untuk kuat demi family aku..

Kau jangan risau aku ok je :) yang penting diri kau sekarang ditempat baru, kos yang baru, suasana yang baru n sume yang baru la. . hehehe :)

Hope kat tempat baru kau belajar dengan tenang okie.. cari la kebahagian yang kau idamkan selama ni ok sayang ? tak kira la kat mane kau blajar yang penting kau pegi situ dengan niat yang betul ye. .niat nak blaja tau .. hehe bukan niat nak cari pakwe hehehe :)

Kau blaja sungguh2 k ? ingat bukan senang ape yang kau nak capai sekarang ni tau..peluang ni bukan semua orang boleh dapat..orang yang dapat macam kita ni la bertuah so gune la sebaik2nye okay ? 

Bila ad quiz or test jangan lupe study..then lepas dh abis satu topic 2 kau jangan lupe study balik tau.. paham kan.. kalu ko tak paham lepas kelas rajin g tanye lecturer k ? jangan mals2 tau ..

Genggamlah segulung diploma n ilmu penuh didada seterusnya amalkan ilmu 2. . okie sayang ?
Jangan lupe aku okie ? 
Jage diri walau kat mane pun ko berada k ?

Semoga kita berjumpa lagi sahabatku

02 December 2011

I'm Back Home

Home Sweet Home. . hehehe :)

I'm back to SELANGOR :) wooowwwww mishhh a lot at my home....
RINDU my family.....mama, papa, adik2 saya. .
tak lupa jugak pada Teddy Saya  :) 

kali ni balik tak naik bas jugak. . hehe  tak penah lagi balik ke selangor naik bas hehehe ni balik ngan abg kepada adala sorg budak ni. . hahaha budak 2 name shue :)
naik kereta :) 

hermmm dalam perjalanan balik 2 mmg sangt tak terjangkau dek akal aku kan berlaku perkara sedemikian rupa. . hahahaha mmg aku rase malu gila la... tapi aku ajar hati aku supaya tak malu. . hahaha

Aku ada masalah yang sangat memalukan sampai aku col mak aku mcm mane aku nak selesaikan maslah 2. . huhuhu..  masalahnye aku asyik rase nak g toilet je. . huahuahua :P mmg malu sangat2.......

dah benti kat satu R&R ni kn pastu perjalanan diteruskan sebanyak 53KM then kete terpakse berhenti lagi sebab aku. . hahaaha mmg malu sakan la aku time 2. .

asal ad tempat yang nak buang air je driver 2 mst tnye aku nak g toilet  x. . huhu aku tak rase nak pegi tapi aku pegi jgk la. .agagagag :P 

perjalanan aku dari Pokok Sena Kedah ke Selangor mmg ditemani Hujan yang amat membuatkan aku sejuk bagaikan berada di New Zealand :) hahahaah nak tempat yang best je .. ekekekeke

Sampai sini pukul 2 pagi . . hehehe 

P/S : Terima Kasih ALONG sbb bawak saya balik n belanje saya makan :)


Cuti Cuti Malaysia


Teruja bila balik kampung :) kampung orang bukan saya punye hehehe.. Pokok Sena Kedah :)

Cik wanie nak kongsi pengalaman kat sane je. . hihi

Kat kampung tu ad 4 batang pokok ciku @ nama lain dye pokok ape tah ari 2 kakak aku sebut. . huahuahua aku lupa dah :)


So ape lagi cik wanie dengan nenek g la kutip n along skali :) tapi kesian kat nenek dia pening kepale. .pening2 pun layan jugak cucucucu dia .. banyak jugak la cik wanie kutip. .

Tapi cik wanie pelik la kenape buah tu semuanye keras. . kalu ada yang masak pun dah kene makan dengan burung. .*pelik sangat

*Yummy2 mmg sedap :)

Kat kampung ada jugak 3 batang pokok kelape kalu tak salah cik wanie la. .:)


Angah teringin sangat nak makan n minum so dye pun kait la dengan penuh gaya n bersungguh-sungguh :P akhirnye jatuh 1. .ok la tu dari x jatuh langsung kn :)

Cik wanie pun terliur tgk angah minum :) Cik wanie dengan gades pun suruh la angah amik lagi.. tapi mcm tak ada harapan je.. hahaha sbb tetibe terdengar galah macam nak patah.. bukan macam memang dah patah pun :)

Lepas dah patah n dibaiki semula galah tu dapat la along amik alih kait buah kelape.. perrrggggghhhhh mmg banyak la yang jatuh lepas tu semuanye berjumlah 6 BIJI :)
Lepas semua air sudah dihabiskan oleh kamikami semua. . now masa untuk operasi isi didalanmye oleh cik wanie dengan gades..

Terliur :P nak lagi laaaaa

Habis sebiji kami kerjakan sebijik lagi. . huahuaua. .along yang tolong belahkan. .:) terima kasih banyak2. . heheehe :) best sangat la.. aku sampai naik kembung meratah isi kelape tu..aku x berape suka airnye..
aku suka isi..sedaaapppp :)

Terima kasih kat nenek tu  :) maklum la saya tak ada kampung..
Sweet Memories :)

01 December 2011

My Second Home :)

Asalamualaikum..............................................

Kesian kat ko kn. .  aku dah lame aku x peduli kat ko kn ? ok2 aku janji lepas ni aku akan spend time aku lebih kat ko ok ? aku sayang ko. .:) hehe

#jiwang terlebey plak kat ko blog.. hahaha APTB !!

24 November 2011

Lukenabeb !

Rumah ku dah bersawang. .al maklum la. . busy sekarang ni. .hehe :)
time 2 bersihkannye dgn citer baru. .huahuahua. . :P

Hah entri kali ni nak cite adalah pasal sorg mamat ni hah. . 

Dye bengang ngn kitaowg kot kn pastu dye siap post kat FB lagi. . adusshhh dye ingt aku x on9 ke. . dye ingt aku x tahu ke sape yang dia maksudkan 2. . mmg mangkuk tingkat betul. . 

ape la mamat 2. .nasib la jauh kalu dekatkn mmg dah aku kejekan mamat sampi lunyai aku buat. .
  Ni hah aku nak cakap kt ko. . yang ko g pecaye ape yang kitaowg cakap 2 kenape ?? huahuahua :P
dah ko pecaye kitaowg pun tewus la g langkah yang seterusnya sampai la ko tahu yang sebenar. .huhu. .kitaowg main wakenabeb so ko la mangsa kitaowg yang petame  . . ngeehhhh ~

Aku ingt lagi ko siap cakap dah tengok gmbar dye tunang.. adussshh aku gelak tergolek2 kat lam bilik aku. .gmbr mane la ko tengokkn. . huahuahua. .

Then aku bukak profile ko ad gmbar album tunang. . mesti bukan ko tgk gmbr dye tunang tapi orang lain punyekan. .hekhekhek.. jgn mrah :P
yang penting x de gmbar tunang dye . . hek 3 !
Mmg bajet HOT la kamu ! hahahaha kalu aku nak printscreen ape ko tulis boleh x mamat ?? hehe aku harap la mamat 2 bce ape yang aku post ni. . huahuahua. . :)

Nak balas balik kat kat aku! ? hahaha :P

p/s : Nantikan episod wakenabeb dgn mangsa seterusnya dari Saya. . hehehe . .

22 November 2011

Indahnya Al-Quran


“Sayang, tengok nih. Cantiknya Al-Quran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil..
“Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.
Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu Al-Quran yang bakal dijadikan hantaran.
“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.
” Ala , awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin.

“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

“Oh, kami cari Al-Quran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..
“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.
“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik” teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.
“Kalau gitu, tak perlu lah beli Al-Quran kalau sekadar hantaran. Kesian Al-Quran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.
“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.
“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.
” Ala , besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan Al-Quran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.
“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel.
Nabil kelihatan serba salah.. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba.. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.
Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

“Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.
“Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak… usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.
“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad. Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.
“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi.Surah Ar Rad

Surah Ar Ra’d
“Apa benda nih” detik hati Nabil.
“Bismillahirrahmaan i rrahim..ALL. .MAA.. RIII..!!” berlagu Nabil.
Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

“Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam Al-Quran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini :

A’uzubillahiminnass yaitaanirrajim. . Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM… RAA..” kedengar suara gemersik Ustaz Sa’ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama Al-Qurannya.
Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

“Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu Al-Quran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina Al-Quran. Beli Al-Quran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa’ad.

“Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat.

Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab Al-Quran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh Al-Quran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan Al-Quran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya.. ” penutup Ustaz Sa’ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu.
Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab Al-Quran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa’ad tiba. Jamilah senyum di sisi suaminya, Nabil.

Dalam sepotong ayat dan hadis ada menerangkan:
“Sesungguhnya yang mengada-adakan kebohongan itu hanyalah orang-orang yang tidak beriman dengan ayat-ayat Allah dan merekalah pembohong-pembohong .” (An-Nahl ayat 105)
“Barang siapa mengatakan dariku apa yang aku tidak katakan, maka hendaklah Ia bersedia mengambil tempatnya dari Neraka.”(HR: Az-Zahabi dlm Al-Kabair.)
-Berpesan-pesan sesama insan-

19 November 2011

Kenali Wanita :)

a) Tanah - anak pertama, kelima, kesembilan.
b) Air - kedua, keenam, kesepuluh
c) Api - ketiga, ketujuh, kesebelas
d) Angin- keempat, kelapan, keduabelas

WANITA BERUNSUR TANAH
1) Merendah diri,serta hormat dan patuh, setia serta
rela berkorban.
2) Tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak
sombong dan bukan seorang pemarah.
3) Tenang diri, aman, dan memberi sokongan.
4) Tidak suka membantah atau membangkang
5) Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan
sentiasa menjaga kecantikan.

WANITA BERUNSUR AIR
1) Menghidupkan hati pasangan dan pemberi
semangat.
2) Mengambil berat
3) Hatinya bersih dan boleh membahagiakan
pasangan
4) Menenangkan pasangan.
5) Sangat romantis
6) Mudah menangis

WANITA BERUNSUR API

1) Cintanya sentiasa hangat dan memberahikan
2) Cergas, cepat dlm gerak geri dan tangkas
menguruskan rumah tangga.
3) Penasihat yang baik
4) Pandai dan cekap mengurus rumahtangga
5) Pandai menghias diri agar kelihatan cantik selalu
6) Berwaspada selalu

WANITA BERUNSUR ANGIN
1) Lemah lembut dan menenangkan
2) Pandai bermain kata dan memujuk rayu
3) Sopan santun dan berbudi pekerti mulia
4) Bijak mewujudkan suasana selesa.
5) Hati yang cepat berubah ubah
p/s : tak tahu la betul ke tak. . alhamdullilah la pada yang betul. . kalau tak betul atau tak sama tu harap dimaafkan :)

Cuti cuti cuti sem laaa. .

Asalamualaikum n selamat sejahtera kawan2 semua :)

Entri kali ni about CUTI SEMESTER SAYA :)

Cuti semester saya sudah bermula. . jgn jeles pada kawan2 yang dah kene masuk blaja ye. . ad yang macam2 ragam yang aku lihat kat laman muka buku. . terpakse, rela terpakse je blik ke tempat masing2 hahaha. . #gelakjahat jgn marah :P

hermmm. .ape la yang aku nak wat ye bila cuti sem ni ? any idea to all my frenszz ??? now me at jitra lagi. . belum lagi balik selangor. . hehe kalu la ayah bagi duet nak sangat g langkawi. . boleh bercuti skjap then nak beli coklat banyak2. . hehehe :) lame dah x g langkawi. .

kalu nak keje pn bukan cuti lame mane pun. . huhu. . so duk umah kehcik kn badan la jwbnye. . hehehe :) nak kuwus ke ? x la. .cume diet je hahaha. . ape lagi yang best ? tgk tv ?mcm x best je. . sbb aku ni bukn la suke tgk tv sngt. . aku tgk kalu aku ikut cite 2 je. . emmmm sangt la buhsan :(

kalu la dpat g karoke. .leh aku melalak sepuas2nya sampai hilang suara ni. . hahahaha. . then g lepas kn geram kt pusat bowling. . huhuhu. . mmg aku suke buat semua 2. . cume ad 1 je yang menghalang dari aku buat semua 2. . jwpannye ialah DUET !!!

nak tahu sbb ape duet yang menghalang dari aku buat semua 2?
sebab aku TAK ADA DUET LA. . .hahahaha :)

hermmmm ad satu benda aku nak share kn nie. . ad sorg yang aku sayang ni akn menjalani pembedahan kat mata dye. . ikutkan tarikh 30 hb ni. . jd pada kawan2 saya semua doakan orang yg saya maksudkan. . harap sume berjalan lancar. .

kepada rakan2 yang bercuti diluar sane manfaatkan la cuti anda sepuas2nye ye. . manfaatkan dgn perkara yang berfaedah. . hehe :)

p/s : kepada pelajar politeknik 21.12.2011 adalah pendaftran anda untuk semester seterusnya. . :)

Final dah tamat :)

Asalamualaikum n selamat sejahtera kawan2 :)

FINAL SAYA DAH HABIS !!!

akhirnye penantian saya sudah berakhir :) Sukenye saya. . hari 2 membilang hari untuk final ni pula saya membilang hari untuk result. . huhuhu. . pada subjek yang x berape nak study sngt 2 hope dapat la lulus jgn la failed. . kalu failed habis la saya. . huahuahua. . mmg kene balun nnt. . huhuh :P

kang x pasal2 kene kawin. .hahaha. . xnak2 ! lambat lagi nak rase benda 2 sume. .huhuhu :P

final yang amat menakutkan. . takot sangat kalu ad yang kene repeat. .

ma n ayah doakan kakak x kene repeat ye. . kalu kakak kene jugak ma n ayah maafkan kakak ye. . kakak tahu 2 sume salah kakak bukan salah sape2. .kakak akan betulkan . . harap ma n ayh bagi sokongan. .kakak tak nak sedeh2 kt sni. . kakak nak hepi je. . sayang sume kt selangor :)

15 November 2011

Pengalaman :)

sebelum ape2 bersihkan dulu kampung ku yang dh berhabuk ni. .huhuhu lame x jenguk. . rindu3! :)

10 minit kemudian.....................

dah bersihhhh. . dah bg seri yg baru. . :) huhu hope ramai yang jengku kampung ku :P


bermulanye pengalaman aku menduduki exam di peringkat IPT . . hehe

ape yg aku boleh ckp mmg sangt best la. . coz tempat duduk x ditetapkan so kita mmg boleh pilih sape yg nak duk sebelah kita. . hehe :)

kedua jarak mmg x jaauuuuuhhhhhh la. . hahahaha. . bayang bgai nak rak ingt jauh la sngt last2 emmmm biasa je. . mmg org sebelah boleh nmpk jwpan la. . lagi2 kalu jwpan objektif mmg boleh copy n paste je. . hehehe :P

keluar ke tandas kene tulis name. . hehe second time aku tgk. . mase first dulu kt sepang time bulan puasa. . hehe
dorg wat cam ni nak trace dak mane yg selalu nak ponteng solat tarawih. . hehe biasa la tarawih 8 rakaat ad yg x larat sbb mase buka mamam bnyk sangt. . hahahaha :P

masa yang sangt sekejap menjwb soalan . . hahaha 2 jam 2 lame tp entah la maybe aku x sihat kot 2 sbb 2 jam jadi mcm 2 minit je rase jwb soalan td. . kuang kuang kuang :P

emmmmm ape lgi ye..... rasenye dah x de dah. .

okie next time create lagi tata sume. .  miss u all so much :)

12 November 2011

Lonely ! :P






sunyi

sepi

tak ada teman
tak ad yang sayang (lelaki ) "_"

hahaha dah mula dah merepek.. :)

aku pelik sangat. .dia cakap cam ni 'awak pegi la cari laki lain yang boleh jage awak, saya ni jahat..jage dri awk kt tempat orang'
2 mesej terakhir dari dye untuk aku :(
sebelum ni bukan main benci lagi ayat dye mesej kat aku..
aku sangat perasan setiap mesej yang dia hantar mesti ayat ni ada "jage diri awak kat tempat orang"
time kasih banyak2 pada dia..
sbb dye penah buat aku bahagia suatu masa dahulu..
sekarang semua 2 dah lenyap..
aku redha menerimanye..

walaupun dye tak ada
aku masih ad DIA.
ad family yang sayang aku..
ada kakak yang sentiasa dgn aku.
ada kawan2 yang setia dgn aku.. walau hakikatnye ada kawan yang makan kawan..
ad yang menyayangi aku dari jauh..hahaha :P


perasaaaannn gila..huahuahuahua :D

11 November 2011

JADUAL WAKTU PEPERIKSAAN JKE :)

ARAHAN PEPERIKSAAN

SEMUA CALON HENDAKLAH MEMATUHI ARAHAN-ARAHAN BERIKUT

  1. Calon diminta berada di luar pusat peperiksaan 15 minit sebelum peperiksaan dimulakan.
  2. Calon yang lewat lebih daripada 30 minit selepas peperiksaan dimulakan adalah dilarang masuk ke pusat peperiksaan dan seterusnya, tidak boleh menduduki peperiksaan bagi kursus tersebut.
  3. yang lewat tetapi tidak melebihi 30 minit daripada waktu peperiksaan dimulakan akan akan dibenarkan menduduki 
  4.  peperiksaan tetapi waktu tamat peperiksaan bagi kursus tersebut adalah sama dengan calon yang lain.
  5. Calon di kehendaki membawa kad pelajar dan slip pendaftaran kursus. Kegagalan membawa kad pelajar boleh menyebabkan calon dihalang daripada memasuki pusat peperiksaan untuk menduduki peperiksaan kecuali mendapat kebenaran bertulis dari pegawai peperikaa.
  6. Calon dilarang meninggalkan pusat peperiksaan dalam tempoh 30 minit selepas peperiksaan bermula dan 15 minit sebelum peperiksaan tamat. Dalam keadaan tertentu di mana calon perlu keluar dan masuk semula, kebenaran daripada pengawas adalah diperlukan.
  7. Calon dilarang meniru, cuba meniru atau memberi tiru dengan apa-apa cara jua semasa peperiksaan.

(Rujuk buku Arahan-Arahan Peperiksaan dan Penilaian Edisi Ke-3 Februari 2009)

14.11.2011 ( ISNIN )

BB101 ~ ENGINEERING SCIENCE
MASA: 8.30 A.M. ~ 10.30 A.M.
PUSAT/TEMPAT: B28

15.11.2011 ( SELASA )

ET 101 ~ ELECTRICAL TECHNOLOGY (DEP2A,DET2C,DET3D,DEP3B, DEP1D)
MASA: 8.30 A.M. ~ 10.30 A.M.
PUSAT/TEMPAT: B21



16.11.2011 ( RABU )

BA101 ~ ENGINEERING MATHEMATICS 1 (DEP1D,DEP2A,DET2C,DET2D)
MASA: 8.30 A.M. ~ 10.30 A.M.
PUSAT/TEMPAT: BLUK 1



17.11.2011 ( KHAMIS )

EE 101 ~ MEASUREMENT (DET1D,DEP2A,DET2A,DET2C,DET2D)
MASA: 8.30 A.M. ~ 10.30 A.M.
PUSAT/TEMPAT: B28

10 November 2011

Berterus Terang Jeee !!

emmm. . . topic 4 today??? thinking 4 a while. .

hah dah jumpe dh. .ni dye. . . .

SEBUAH KISAH YANG SESUAI DIBACA UTK PASANGAN YG SEDANG BERCINTA :P

Saya suka ... tengok jari runcing awak. Cantik betul. Sampai takut saya nak pegang. Bukan takut patah. Tapi takut nanti jari kita tak boleh tolong antara satu sama lain. Di satu hari yang dahsyat depan yang Maha Esa.

Saya suka tengok rambut awak. Lurus macam teknik rebonding. Sebab tu saya belikan tudung. Bukan sebab jeles orang lain tengok jugak. Tapi takut nanti kena bakar api neraka.

Saya suka tengok body awak. Mantap giler. Sebab tu saya belikan awak jubah dan telekung. Supaya masa awak berjumpa dengan Kekasih awak Yang Utama nanti, awak lagi cantik dan berseri menghadap-Nya. Saya pun tumpang dapat pahala.

Saya risau tengok awak tak tidur, tak makan sebab rindu kat saya. Saya pun macam tu jugak. Awak tanya apa ubatnya? Saya pun bagi awak Al-Quran sebagai penenang jiwa. Semoga lebih cintakan-Nya dari saya.

Saya sedih tengok awak. Selalu pesan macam-macam kat saya. "Makan, minum, drive elok-elok tau. Nanti awak sakit saya susah ati bla bla bla bla". Tapi bila keluar dating sama-sama, terlalu asyik hingga tertinggal Zohor. Awak langsung tak kata apa satu pun. Berdosanya saya.

Kesimpulannya, saya memang sayangkan awak. Nak setia pada awak. Tapi, saya dah tak sanggup nak tanggung dosa kalau kita terus ber'couple'. Saya nak kahwin dengan awak cepat-cepat. Nak hidup bahagia bersama di dunia dan akhirat terutamanya.


Semoga kita saling mengingati dan menginsafi diri kita. Dosa saya sendiri pun bertimbun. Nak tanggung dosa awak lagi lepas ni. Ya Allah, ampunkanlah dosa kami. Jauhilah kami daripada perkara-perkara mungkar dan keji. Engkau pertemukanlah jodoh kami agar hubungan ini halal dan mendapat keredhaan dari-Mu Ya Allah..




02 November 2011

Petua ~ Petua :)

Empat perkara menguatkan badan
 

1. Makan daging
2. Memakai haruman
3. Kerap mandi
4. Berpakaian dari kapas 


Empat perkara melemahkan badan
 

1. Banyak berkelamin (bersetubuh)
2. Selalu cemas
3. Banyak minum air ketika makan
4. Banyak makan bahan yang masam


Empat perkara menajamkan mata
 

1. Duduk mengadap kiblat
2. Bercelak sebelum tidur
3. Memandang yang hijau
4. Berpakaian bersih 


Empat perkara merosakkan mata
 

1. Memandang najis
2. Melihat orang dibunuh
3. Melihat kemaluan
4. Membelakangi kiblat 


Empat perkara menajamkan fikiran
 

1. Tidak banyak berbual kosong
2. Rrajin bersugi (gosok gigi)
3. Bercakap dengan orang soleh
4. Bergaul dengan para ulama 


4 CARA TIDUR
 

1. TIDUR PARA NABI ~ Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit danbumi.
2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH ~ Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solatmalam.
3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA ~ Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyakdimakan.
4. TIDUR SYAITAN ~ Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka. 


* Kalau ada kesudian .. Tolong sebarkan maklumat ini kepada saudara Muslim - Muslimat yang lain agar menjadi amalan kepada kita semua. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati. . .



sama ~ sama kita renungkan :)

Rumah owwHHHH Rumah

hmmmm. .bila difikrkan balik mmg susah nak cari umah sewa. . bila dh jumpe ad je yg x kene. .contohnye mcm ni:

  • rumah pertama ni okie dh. .pagar mmg dh safety dh. .siap ad bumbung ag 2. .mmg terlindung la dri hujan kn. .then kami pun masuk la umah 2, pintunye lawa. .hehe . . wwoooowww okie not bad this house. .speaking la skajp kn. huhu ruang tamu dye not bad. .okay la. .ad keselesaan. .then kami beralih plak pada ruang dapur dye. .emmmm :( jubin kt dinding 2 dh ad yg tertanggal. .usha plak bilik dye. .sume ad 3 bilik tp yg x bestnye x de kipas so terpaksa la bawak kipas sndri. .(xsuke coz malas nak angkut barang bnyk2, umah jauh la katekn) :) then yg paling penting tandas dye sangat menyeramkan kuasa dua. .huh! mmg x best tang ni la.. mangkuk tnds 2 pech sket. . seram kot nak buang air nnt. .emmm so rumah 2 cancel ! :)
itulah cerita untuk umah pertama. .ni cite umah kedua plak. .

  • hehehe. .umah ni ad la somewhere around here. .hehe :) bersebelahan dgn umah dak laki. .haha :D mcm x best je. .(nnt x leh la nak memekak n memekik) rumah ni nmpk mcm x ok coz pgr dye x safety sangat. .dh la senget benget pagarnye x tahu la boleh tutup ke x lg 2. .haha then kami pun bg la salam. . Asalamualaikum. .lepas 2 kami pun dijemput la untuk tgk umah 2 mcm manew kn. .emmm not bad la coz dye sediakan peti ais, tv, mesin basuh, n dapur. .ni sangat penting sbnrnye. .hehe yg x bestnye rumah ni mcm nak kene bukak lampu walaupn siang hari. .(tinggi bil nnt) then toliet satu je jd jgn la duk2 ramai2 ye. .nnt ad yg x g kelas bila ad yg TEERRRRRRRbangun lambt n sewaktu dengannye :) tp rumah ni dh sold out. !
rumah ketiga. . . . . . .


  • emmm ni cri pun tetibe tergerak hati nak g kt taman 2. .so kami pun pegi la. .taman 2 mmg bnyk la umah kososng tp dorg mcm x nak sewakan je. .(rugi tau. nnt aku nak beli bnyk umah kt kwsan mcm aku study ni then sewakan. .haha kn baik 2) :D kami pun pusing la taman 2. .2 kali tau. .pusing first 2 mmg x jumpe pape pn. .then kali kedua 2 la nmpk la ad pekataan sewa tp kt jalan raya aku nampak 2. .bukan tersangkut t pagar. .haha. .ape lg brek mengejut la kiteorg. .haha sengal je kitaowg ni. .then col no 2 ari 2 jugak kitaowg masuk tgk umah 2 mcm mane. .woooowwww sangat best. .ad 3 bilik n 2 bilik air. . :) suke suke. . lepas 2 disediakan kabinet dapur n dapur, peti ais n mesin basuh :) pagar pun dh safety habis. .kipas pun okie. .complete la katekn. . mmg ad peningkatan yg berkali ganda. TAAPPPPPIIIIII duet yg bakal keluar juga akan berkali~kali gandanye. . hahahaha. . mmg aku suka yg 2. . sewanye adalah RM 700 sebulan. . ayah dok perli aku hang nak duk sane ke? nak jd owg kedah ke? hahaha. . 
     emmmmm x tahu la mcm mane. . . pilihan yg tepat harus dbuat dgn serta mertakan dan teruskan usaha mencari rumah sewa yg lainkn. . ?

    mcm2 insiden n peristiwa lucu, sedih, gembira, sume ad saat mencari rumah sewa ni bersama 'dye' . . :)

    IBU & AYAH

    BESARNYA NIKMAT IBU MENGANDUNG.
    BESAR JUGA TANGGUNGAN SEORANG SUAMI/AYAH.

    • Dia bekerja dengan Tuhan. . jadi ' kilang 'manusia. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya. :)   
      • Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati TAPI cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang ye. .jangan bauat cuti sendiri pulak. . sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya. . :)
      • Satu lagi berita gembira untuk wanita,sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya. . lahir saja bayi, seluruh dosanya habis. . Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? ? ? :)
       Marilah kita pegang kepada tali Allah.
      Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin,itu dianggap mati syahid. .Allah izinkan terus masuk Syurga. .

      Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.

      • Untuk peringatan semua wanita yang bersuami:seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.
      • Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari. .   

      Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat, dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.

      Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

      •  Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain.   

      Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya.

      Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA........  

      Wallahu'alam


      Sayang mama n ayah ------>>>Puan Suriyati & En. Nor Afandi

      01 November 2011

      Perkongsian Gambaran Hari Kiamat

      Bacalah, jika kamu seorang manusia.

      *Pesanan : Belajarlah menghabiskan pembacaan sehingga titik akhir. Itu ciri manusia berguna.
      • Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri. 

      • Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati. 

      • Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi. 

      • Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih. 

      • Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak. 

      • Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka. 

      • Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat. 

      • Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan. 

      • Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun. 

      • Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga. 

      • Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

      ⅰ- Pemimpin yang adil.

      ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

      ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

      ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

      ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.

      ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

      ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

       
      •  Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.
        sama2 kita renungkan........
        petikan ini dipetik dari facebook untuk disebarkan kepada yang lain2 di luar sane. . :) have a nice day u all. .

      30 October 2011

      Percaya Atau Tidak ??

      5 FAKTA UNTUK ANDA PERCAYA ATAU TIDAK

      1. Jika anda makan SATAY, jangan pula LUPA timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen.

      2. Jangan makan UDANG selepas mengambil PIL VITAMIN C ! Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

      3. Barah akibat penggunaan bahan dalam SHAMPOO. Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah : GERVENNE, VO5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa (buih) yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

      4. Kepada penggemar makanan jenis MEE SEGERA (tak kiralah maggi, koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doctor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax ke atas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai 'makan untuk mendapat barah'.

      5. BAWANG GORENG SEGERA, Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.



      ni adalah perkongsian sayew dri facebook untuk anda~anda sume. . semoga terhibur :)

      29 October 2011

      Pakwe @ Boyfriend Tak Gune !!!

      hai hai hai. . .
      Hello sayang♥...
      ...
      kenapa sayang♥ tak nak angkat tepon bila abg call handset sayang♥ tadi... janganlah sayang♥ merajuk lelama sangat, betui... abg tersangatlah rindu kat sayang♥..... walaupun muka abg ni agak macho dan comel.... janganlah sayang♥ jeles kat abg kalau-kalau ada awek lain yang asyik pandang-pandang dan senyum-senyum kat abg masa kita gi dating.... biasa la tuh...

      Apa...tak muat...??? kan sayang♥ dah test cincin tu masa kat kedai emas apek tu tadi... apsal la tak muat pulaks.... janganlah sayang♥ risau.... duit cincin yang sayang♥ bayarkan tadi..esok-esok abg bayarla balik kat sayang♥..... sayang♥ pun sedia maklum....abg bukannya takde duit.. tapi duit tu abg dah belikan graphic card baru kat pc abg.... RAM pun abg dah beli yg baru... tambah lagi sekeping...kasi power sikit.... tu belum masuk nak tukar hardd! isk baru lagi tuh....

      Abg tau sayang♥ marah sebab abg yang selamba katak jer... melompat longkang depan kedai apek tu tadi... tanpa menunggu sayang♥ melintas titi.... bukan abg tak gentleman.. tapi abg cuma memeriksa kalau-kalau ada bahaya di seberang sana.... maafkan abg...tobat.. lain kali abg tak buat lagi.......

      Kes masa makan kat kedai mamak tu tadi...sorry la... abg ingatkan nak test jer mee goreng sayang♥ tuh..... soksek..soksek...masa sayang♥ gi toilet.. tak perasan pulak..dah abih... sedaaaaaaappppp....!! tapi kan abg dah ganti ngan roti canai kosong abg?? tak sedap ker roti canai kosong tuhh??? udah ler tu... .janganla merajuk lama lama... 
      Oh yaa..!! henset kita ni kita tukar dulu la yee... abg pinjam jaap henset sayang♥... nanti abg tukaq la balik.... sayangkan♥ ader handbag besar..senang nak simpan henset abg yg besar tu... Hehehehe .! . henset sayang♥ kecik...buleh abg simpan dalam kocek abg...

      Betuuuul...........! semalam abg dah booked tiket citer Sekali Lagi Cinta tuh... abg ingat la kan... cashier cineplex tu lupa nak key in dalam komputer dia la... pasal tu la tiket dah abis..... lagi satu....sampin dan songkok ayah sayang♥ yang abg pinjam utk hariraya aritu... kira pinjam terus la yee.... boleh gaks guna masa ari nikah kita esok-esok... bukan abg taknak beli baru... tapi sayang la...benda elok lagi... buat apa nak beli baru kannn... tapi sayang♥ jgn bagitau kat ayah sayang♥ plaks... ayah sayang♥ sure tak pasan punya sebab nanti abg dye la sampin tu ngan kaler lain....

      Buat masa ni motor abg masih dlm wokshop.. ntah apa ntah pomen tu buat tak siap-siap lagi... jadi Gen2 sayang♥ ni...kira abg pakai dulu la yee utk pergi keje... sayang♥ bukan tak tau... tempat keje abg kan jauh... sayang♥ pergi keje naik LRT pun bolehh........! ...

      Lagi satuu.... besok sampai kat opis sayang♥ nanti.....sayang♥ tlg bank-in kan RM300 kat akaun abg ye... bukan apa...Gen2 sayang♥ ni kuat mentekedarah minyakk betuii... motor kapcai abg pun tak camni...

      Okeyla sayang♥...dah cakap lama ni... jgn lupa top up kan prepaid abg nii... esok2 senang abg nak call sayang♥ lagi...

      bye-byee.... hehe
      p/s penaja: berhati2 lah memilih pasangan anda. .terutama pada wanita2 yg molek2 kt luar sane. . :)

      RAIHANAH HUSNA :)

      morning malaysia. . . .

      emmm tetibe teringat pasal one of my classmate nk pindah poli. . . rase mcm x pecaye je. . but y?? dear can u answer me y u want 2 live ur friends here??? name classmate aku yg nak pindah 2 RAIHANAH HUSNA BINTI ABD RAAK. . .  ni la dye. .

      this picture taken ngn dye mase kelas COMPUTER APPLICATION. . hehe. . kelas ad tp x blaja so kita org maen2 snap gmba. .hahaha ni la namenye x de koje cri koje. . nggeehhh~

      dia masuk sni lewat sket dr kitaorg. . coz dia bwu abis PLKN. . hehe tough ni jgn maen2. . hahaha gurau je la sweetie :) aku ni terlebeh excited la dpt kawan baru kan. . coz kawan yg masuk same2 dgn aku mcm ad something wrong sket. . :( then dye rapat ngn aku mase mula2 2. . mmg aku g klas ngn dye. .

      dye cakap course yg dye blaja ni susah. . dye kate dye nak tuka. .  aku xbagi dye tuka poli sbb nnt aku x de kawan. .  hehehe kejamkan aku. . :P then aku cakap ngn dye aku boleh ajr dye tp aku dh kecewekan dye. . rai tgk ni......................

      MAAFKAN AKU !! AKU DAH BUAT KO BANYAK SUSAH HATI n SAKIT HATI . . MAAFKAN AKU YE KAWAN ? SAYANG KO !

      terima kasih banyak2 selama ko kt sni dgn aku. . tak kira kt mane pun ko blaja, anything ko leh text atau calling aku. . hehe :)

      tak kira kt mane kita blaja pun yg pentingnye niat kita. . tetapkan niat sume pasti berjalan dgn lancar. .:) kat mane pun rai blaja nnt. . blaja sungguh2 ye. . jgn lupa aku. . dgr ckp umi n abah ko. . jgn tension2 okie. .? be cool n rilek sume ad jalan penyelesaiannye. . okie sweetie? :)


      sincerely from,
      blue carol a.k.a wanie :)

      28 October 2011

      Buhsan !

      emmm. . buhsan gila. . buhsan kuasa dua. . bushan sangat ! huhu
      x tahu la nape buhsan sangat ni. . so aku isi mase aku dgn edit gmba yg aku rase mcm huduh 2. .haha
      aku ad edit tiga gmba sumenye tp aku just upload dua je. . hehe. .

      after see all this leave ur comment please. .good? bad? nice? tingkatkan usaha lagi? biasa je? n whatever u all want 2 say it. . :)



      this all picture taken at KFC. . around 3 a.m. huhu. .sangat sejuk. . datang KFC makan sambil belajar. . hehe . . dapat la gune wifi free kt sne. . sebelum nak gerak balik 2. . we take sebanyka mane picture k sne smpi gelak2. . haha malu je ngn owg KFC 2. . tp aku x malu pun. .hahaha

      bila kami x leh tdo ni la yg kami lakukan. .love u !




      hah! ni time aku ngh buhsan sangat. . time aku tggu untuk jam tepat 5.30 petang. . tggu chenta gades habis gerak gempur math. . fuhhh lame 2 aku tggu. . boring gila. . malas nak ckp ngn roomate aku;. .jd ni la hasil aku isi mase lapang aku. . haha

      snap muka~muka sengal aku. . haha x tahu  dh nak wat pew so ni la keje aku. . nak study sakit otak jdnye. . hakhakhak :P

      n aku nak tahu pendapat korang ok x aku edit gmba2 ni?
      please leave ur comment !

      daaaa~

      27 October 2011

      rumah sewa ? RUMAH SEWA ?? RuMaH SeWa ???

      hai hai hai. .sayew kembali lagi untuk merepek. .haha :P  memey aku x de keje kan. .huhu. .

      nak final ni makin menjadi2 perangai malas aku. .addusshh x ley blah la kau ni wanie.. .ape dh jd dgn aku sbnrnye ni??papa n mama come help me. .!!! hohoho. .sengal je la. .haha. .:P

      oppsss x nk mama help!! nnt mama asyk nak loyar buruk je dgn anak dye sorg ni. . ad ke patut dye swuh anak dye ni g poli naek basikal. . huahuahua. .nak nanges je ase. . ape 2? ape 2? maammmmaaaaaaa!!!! kakak x rela naek basikal g poli!!! dri naek basikal baik naek moto same je kalu basah nnt. .huhu. . lg satu kakak nak ckp yang kakak x nak dah duk asrama 2. .X SUKE!!! mama i begging u please understand me. .:)

      rupenya sakit jugak otak nak cri rumah sewa ni. .huh! rase mcm nak swuh ayh beli umah kt sni je, ,haha. .kang jd org kedah lak aku ni. .haha. .x nak! :P hope sangat aku dapt umah 2. .hmm bila pak cik 2 nak col aku. .aku nak sangat ni..hermmmm rsau je x de umah. .aku x nak dh duk asrama. .

      mmg x dinafikn duk asrama ni menjimakan kita. .tp ad banyak sbb knp aku x nak duk. .aku duk luar bukan la sbb nak enjoy ke ape ke. .aku cume mintak sikit kebebasan dri mama n papa. . kebebasan yang ad hadnya. . bukan yg melampau. .  mmg duk asrama ni best, aku pernh rase sume tu tp sini x sebest asrama dulu. . i miss sepang technical school. .

      hope papa n mama understand me. .i know y u all risau about me coz i seorang ANAK PEREMPUAN! merantau ditempat org. . akan ingt sampai bila2. . never forget about it. .:)
      papa n mama pray 4 me. .love u all! :)

      22 October 2011

      APTB

      waaaa rindunye kat kmpg halamanku. .huhu. .lame dh  x merapu kt sni. .:) kalu x 2 hari2 aku nak dok merapu kt sni. .tah la aku pun x tahu apo dh kene ngan aku ni. .jiwa kcau atau jiwa aku yg dikcau. . hahaha. .siyesly mood nak buka internet 2 dh melayang di bawa angin pantai yg lembut umpama tilam empuk kt umah aku. .hahaha. .

      ad la mamat ni asyk dok swuh aku on9 je. .aku pun on9 la. .bila aku rase lembab aku terus x nk on9. .huhu. .rase sakitnye mcm rase sakit aku ilang buah hati kot. .#ayatxleyblah. .:P

      bulan ni mmg aku rase malas gila nak update blog, malas gila nak on9. .malas nk jwb phone call org,malas nak blaja. .sumennye aku malas. .aku nak terbang jauh. .bawa dri sejauh yg mungkin. .x tahu knp. .sape leh tolong settlekan kn masalah aku yg dithp kritkal ni. .??kalu blh aku xnk cm ni. .aku x nk tinggalkan ape yg aku ad skang. .:(

      --->seterusnya bab hati n perasaan


      aaaakuuuu tersangt la penat dgn permainan2 perempuan2 kat luar sane 2<--kate2 sorg mamat ni. .kate2 aku pulak. .akkkuuu tersangt pnat kuasa dua dgn permainan2 yg dicipta oleh kaum adam kt luar sane. .same jek. .kalu laki blh ckp cam 2 aku pun leh ckp mcm 2 la. .bukan kau je boleh berkate2 mcm 2 ok??

      seblm ko nk mengata aku ko tgk la lu dri ko 2. .walaupn aku mcm ni aku tetap bahagia le wehy. .buknnye kalu ko x de aku x leh idup la. .ko jgn nk pasan sngt la yg ko 2 blh bahagiakn aku. .ko menmbh masalah kt aku lg ad la. .sush payah aku perah otak nak buat ayt untk psiko ko th x. .haha. .mmg ko terase pun lepas 2 n siap ko bls balik kat aku smpi aku nages kn. .

      ko mmg nak aku bom ko kn. .ko tggu la. .aku sket pun x goyang dgn ko. .huhuhu. . kalu skng aku x leh kecapi bahagia mcm dye. .cukup la kalu aku boleh tumpang bahagi dye. .:P 

      bersambung....:)

      AKU X PERCAYA ******

      14 October 2011

      Kek Coklat Moist. .:)

      heerrmmm selamat ptg sume. . .hohoho. .

      nape la aku tetibe rase mcm nak mkn KEK COKLAT MOIST ni?? mengidam ke ape. .hahaha. .mengong je. .


      ----> terliur tak. .sedappppp woooo :)

      kt sni aq share sket resepi cam ne nak wat kek coklat moist nie. .hampa cube la ye. .:)


      ni dye bahan ~ bahan yg diperlukan. .so cri barang ~ barang ni sume bru siap kek kowang. .hehe. .:)
      • 2 cawan tepung gandum
      • 2 sudu kecil baking powder
      • 2 cawan gula halus
      • 4 biji telur gred A
      • 250 gm buttercup
      • 2 sudu kecil esen vanilla
      • 1 cawan serbuk koko
      • 1/2 cawan gula halus
      • 1 cawan air panas
      • 1/2 cawan susu cair
      lepas sume barang2 dh ad. .ikut steps ni sume auw....hehe. .
      1. Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
      2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,
      3. Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
      4. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.
      5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.
      selamat mencuba kamu sumez. .hehe. .:P
      p/s penaja: hantaq sni sket. .hahaha

      13 October 2011

      Persediaan For Final Exam. . .

      hahaha. .kembali lg untuk merepek. .haha. . eehh x, ni btl2 auu. . untuk kawan2 aq yg nak amik exam x lame lg 2. .this all just 4 u. .:)

      1. Semak jadual

      seemak jadual peperiksaan tu sangat la penting auuu. .sbb dye menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada korang yg suka blaja saat-saat akhir ini.  .hehehe. .

      2. Kunci peperiksaan

      Ape? ape ni kunci kepada peperiksaan??? hah yg pasti  bukan kunci bilik korg atau kunci rumah korg 2. .hahaha. .

      Peperiksaan ni nak korg buat banyak latihan dan ulang kaji bwu la korg ingt ape yg korg dh belajar sebelum ni. .:)  selain mengelak diri daripada lupa fakta ketika menjawab soalan.

      Oleh yang demikian, jangan jemu buat ulang kaji, terutama menggunakan kertas peperiksaan tahun terdahulu atau soalan seiras. boleh buat  ingatan korg kekal dan berpanjangan. .:)

      3. Tentukan keutamaan
      Belajar pada saat-saat akhir juga ni korg kene utamakan mata pelajaran atau kemahiran yang masih korg belum atau kurang r kuasai. . jgn la korg asyk blaja subjek yg korg suke je. .sbb  peperiksaan ni bukan ikut minat korg. .peace. .:P

      4. Banyak mengingat dan membuat kaitan
      Mengingat adalah satu perkara penting yang mesti dilakukan. .tepulang pd korg nak ingat mcm  mane pun. .janji jgn negatif sudh. .haha. .:)

      ada tiga perkara yang mesti korg amalkan utk korg tentukn kejayaan korg. . .:)

      a. Firstly, ape yg korg kene wat sebelum peperiksaan iaitu
      • dalam tempoh beberapa minggu  sebelumnye kuatkan lah dan tingkatkan usaha korg sume ye. . kalu kt mane2 je korg duk x wat pape, korg bce nota ringkas yg korg wat 2. .
      • study2 gk beb, .kesihtn jgn lupe. .hehe. .nnt jth sakit x leh amik exam. .:P
      • then lg satu kdng2 korg ni study smpi lupe yg korg 2 kene tdo . . lg2 nak exam  korg kene tdo cukup coz nnt x la korg tdo mase jwb exam. .:)
      • korg jgn leka sngt. .lg2 nk exam ni kdng2 bg tension kt sesorg. .kalu korg nak lepskn tension 2 jgn smpi korg gune mase 2 lebey2 lak dri study. .manfaat mase 2 sebaik mungkin. .:)

      •  hah. . .ni penting. .x de sume ni mmg x terjwb la ketas exam korg 2. .hahaha. .:) alat tulis korg la. pastikn lengkap. .sediakan lebey awl auu. .nnt x la korg kelam kabut. .:)
      • esk nak exam. .malam 2 korg kene tdo awl. .wajib. .:)
      b. Secodly. . .pada hari peperiksaan.

      • Bangun dan pergi awl dewan peperiksaan. . hah. . . .korg jgn lupe sarapan au. .aku x masak untuk korg nnt mase exam. .hahaha. .:) jgn bgun lmbt nnt sume jd kelam kelibut. .hohoho. .

      p/s penaja: perbuatan tergesa-gesa menjanjikan pelbagai masalah,. .

      • sebelum korg kuar umah nak g dewan peperiksaan 2 jgn lupe salam ayh ngn ibu korg. .kalu yg blaja jauh mcm aku 2. .korg col la dorg seblm korg jwb exam. .:)
      • mase lam dewan periksa. .korg jgn panik k. .korg tenangkan dri. .
      • ni mase jwb soalan plak. . .haha. .dpat kertas jgn gopoh nak jwb. .baca doa dulu. .hehehe. .:) korg jgn amik bnyk sangat  mase kat satu soalan  2. .kalu rase x leh jwb, ,tnglkn n tndkan., jwb soalan lain plak. .:)


      c. Lastly. . . after habis exam. . :)

      • lepas korg dh abis satu paper . .korg x digalakkn untuk bincang balik . . .sbb nka elak ad yg terase t. .okie. .?? paham x? kalu benda ni x ikut  adla yg akn hilng semangt nnt nak  jwb paper yg lain. .

      6. Elakkan terbabit dengan situasi yang boleh mengganggu perasaan

      nak dkt je dgn peperiksaan mmg akn dtg pelbgi dugaan . .jd. . . .korg kene bersedia hdapi apa saja dugaan yang boleh mengganggu perasaan.. . .lepas korg  solat lima waktu 2. . . korg berdoalah supaya  Allah SWT tenangkan perasaan dan dpt korg  fokuskan terhadap peperiksaan.

      7. Berdoa dan bertawakal
      mmg kita slalu was-was atau tak yakin dengan apa yg kita sndri dilakukan.  .lepas habis dh segala usaha jgn lupa betawakal kepada Allah SWT sbb usaha itu adalah senjata terakhir korg aauuu. . .:)


      p/s penaja: DUIT jggnnn lupee.... :P

      • D = Doa
      • U = Usaha
      • I = Ikhtiar
      • T = Tawakal

      11 October 2011

      Budak Pramatang (part2)

      selamat petang dunia blogger. . . :(

      sakit hati aku dgn mamat sorg  ni. .pahal ko x abis2 nak sakitkan hati aku hah?? ape yg aku buat ko smpi ko wat aku cam ni hah?? aku akn ingt smpi mati ape yg ko wat aku. .ko jgn fikir ko 2 bgus sngt la. .kalu ko rase dri ko 2 bgus sngtkn. .ko x kn wat pompuan cam ni la n ko berani face 2 face dgn aku tp. . .ko ckp belakang. . .ko LELAKI PENGECUT la. .lelaki pengecut je suke ckp belakang ni. .hahahah. .aku tahu la ko dak HOT kt lam kelas. .sume org suka ko kn. .hahaha. .tp x yh la nak bajet ko 2 bgus sangat TEMPOYAK!! hahahah. .

      n one more thing ko mmg dri lahir reti cakap SIAL je ekh?? x de perkataan lain ke ko nak ckp hah?? hahaha. .mcm bgus je perangai yg ko tunjukkn 2 kan. . .pdhal sebaliknye. . .

      aku dh x tahan la. .rase cam nak nangis pun ad. .aku ni pompuan ad perasaan sensitif. .bukan setiap mase aku ni kuat n boleh berdepan dgn sume yg berlaku. .untuk hari ni aku ingt dye x kcau aku. .tp td dye ckp kat someone ni. ."membe ko 2 sial la". .ALLAH je tahu perasaan aku. .aku mmg sangat sakit ati td. .aku nak je penampo muke dye. .Ya ALLAH tingkatkan la kesabaran aku berdepan dgn manusia yg tidak mempunyai hati perut dan perasaan terhadp manusia seperti dia. .

      10 October 2011

      Selamat Hari Lahir Ayah!!!

      Selamat petang summeezzz. .SELAMAT HARI LAHIR YG KE~47. .untuk AYAH  sayew (NOR AFANDI BIN AHMAD). .hehe. .alhamdullilah pada ALLAH. .ayah diberi kesihatan yg baik. .dipanjangkn umo leh lihat anak2 ayh membesar n berjaya lam kehidupan masing2. .lg2 adk yg paling bongsu bwu 7 tahun. .semoga ayah DIMURAHKA REZEKI oleh ALLAh. .

      walaupun mcm2 rintangan berlaku dlm family kite. .bak kata pepatah air yang dicincang takkan putus. .itulah yg diibaratkan oleh ayh dgn anak2nye. .ayh banyak bekorban masa dan wang ringgit untuk sume anak ayh. .dri yg sulung sampai la yang bongsu. :) pergorbanan seorang ayh n ibu kitew mmg x dapat dijual beli atau dicari ganti. .mohon padaMU YA ALLAH lindungi la ayah. .lancarkan la perjalanan dia pada hari ni dri terengganu ke selangor dan akn ke terengganu semula pada mlm ni. .BERIKAN KESIHATAN yg baik kepada ayah. .

      kami sume anak2 ayah sayang ayah n ibu sangat2. .

      08 October 2011

      Tak Boleh Beli. .Boleh Dapat Je!!!

      akiviti aku hujung minggu yg lepas. .MINGGU SUAI KENAL ASKAR WATANIAH. .3 hari 2 mlm. betul ke nie?? hah betul la. .tp aku untung la, aku tdo lebey mase skit dri dorg sbb aku sakit. .hahaha sakit tulang balakang :) rase mcm nk patah je. .then aku dh urut dh so dpt la aku g klas esk. .rindu2 kat kelas. .hahaha. :P aku just ikut aktiviti yg hari pertama n kedua je. .ari ketiga aku x ikot dah. .just jd penonton jew. .keh3!!


      kem yg bermula dgn jamuan. .mula aku pn pelik jgk dgn kem aku ni. .biasa owg wat jamuan 2 waktu peutup kem tp kitaowg wat jamuan pd awl kem. .:P
      jamuan mkn mlm 2 ad JAMUAN PENGHARGGAN BUAT STAFFZZZ. .mlm 2 mmg mkn sedap la kitaowg sume. .:) aym besar kot dpt. .mmg kenyang la. .TIME KASIH PD MEREKA SUME. .suke sangt2!!!:)

      pengalaman yg x dapat dijual beli. . . . . .penah x korg tefikir lam kepala korg 2 nak share berus gigi korg dgn kawan2 berserta air kumuran??penah x??

      mst x penah kn. .aku dh rase dh. .mmg satu pengalamn yg aku x penah tepk akn buat selama aku hidup ni. .then ape yg penting skang bg aku, aku nak g klinik nak wat medical checkup. .haha. .mane tahu dorg2 2 ad sakit ke. .cegah sebelum terlambat. .:P
      selain pengalamn gila 2,kiteowg wat RIVER CROSSING. .walaupun wat ka lam poli je p sngt memberi pengalaman pd aku. .selama aku kem x penah lg aku wat river crossing lam keadaan baring. .2 yg syok 2. .mmg rase cam nak lemas je time 2. .air river 2 dh la sedap. .air teh susu. .hahaha. .ditmbh lg dgn tudung aku nak tecabut mase aku tgh dok wat ativiti 2. .mmg kcau tol la. .ceh mrh nmpk.. .mane x marahnye dh la time 2 nak tunjuk aku kuat sbb lam kumpulan aku, aku sowang je gurlz yg masih sihat mase 2n aku sowang je gurl yg wat river crossing 2. .:). .SAYEW KUUAATTTTTT!!!!!.huhu. .rugi la pd sape yg x buat aktiviti 2. .lebih2 kepd gurlz..mmg rase tkot n sush tp pengalamna 2 akn mendewasakan kitew. . :)
      ad banyak lg aktiviti yg sangat menguji mental n fizikal aku. .tp ape yg penting adlah fizikal aku. .smpi aku sakit tulang belakang. .huhu. .

      mlm kebudayaan mmg BEST!!!. .mcm2 gelagat ad. .then lg dorg main baling2 telor. .waaaa mmg x tertahan la baunye. .loya tekak aku. .lg2 dak laki la. .dh la main telo x reti nak mndi. .haaha. .mmg HANYIK. .haahaha. . daaa~

      04 October 2011

      Kami berdua Sahaja!!

      lame x merapu kt sni. .huhu. .emm rini kelas 1 je. .kelas measurement. .lepas 2 g Jitra Mall la. .wt pew??kitaowg tgk pertndngan dikir barat n boria kt sne. .budak2 sekolah. .hehe. .mcm2 gelgat sume ad. .me n my sys sempat lg begamba dgn dorg. .n dorg pun ok je. .mmg sportig abis la. .like manyak2. .hehe. .


      ni la me n my sys dgn adk2 yg sporting 2. .:)

      lepas 2 g main boling. .hapy2 sbb me main dgn penuh perasaan. huahuahua. .


      lepas main bowling g karok plak. .hahaha. .rini mmg enjoy gila r. .kat karok ape lg melalak la puas2 dgn penuh feeling gitu. .haha. .sebak hingga titis air mata. .huhu. .thanks 2 my sys. .u enjoy me enjoy. .u sedey me sedey gak. .so u have to be strong okay dear??rini dapat juga aku mkn ice cream mangnum wall's coklat truffle. .huhu. .mmg fully choclate la. .mkn teringt kat Nawwa Choc's sbb dye mmg gila coklat. .huhu. .pastu kami balik la selps penat bersuka ria. .haha. .jgn jeles. .:)

      02 October 2011

      Jadual Final Aku. .huhu!!

      hah. .ni aku nak cite sal aku nak final t. .huhu. .cuak gak r nak final nnt bulan 11. .asl exam je cuak. .mase quiz lam kelas pun dh x tentu arh ni lg la exam besar 2. .huhu. .aku n my sys nak dapt pointer baaeekkk punye. .hehe. .:) kengkwn sume doakan kami ye. .kami juga akn doakn yg terbaek buat kalin. .ni jadual aku final untk first sem. .saje nk kowang tgk hakikatnye aku n sys aku  je yg amik exam ni. .hahaha. .






      pada ayh n ibu kami doakan kami dsini ye. .keredhaan mu amat penting bg kami. .sbb ape??phm2 la ye pd yg bce. .hehe. .

      01 October 2011

      Berpuisi

      Bismillah....


      Ku melangkah.. menapaki bumi ini..
      Hingga ku temui erti sahabat..
      Yang tak pernah jelas maknanya..
      Seiring kaki ini melangkah..
      Jiwa ini bernyawa..tubuh ini bernafas…
      Takkan berhenti ku cari, ku cari hingga ku temui..
      Terkadang hadir dalam fikiranku..
      Untuk berhenti mencari sahabat di hidupku..




      Namun apa dayaku hidup tanpa sahabat..




      Bagaikan malam tak berbintang..
      Siang tak bermandikan sinar matahari…
      Menghampakan kehidupanku sendiri..



      Sahabat.. ku ucapkan terima kasih yang tak terhingga
      Tanpamu ku tak sanggup hidup di dunia ini..
      Kerana engkaulah pengisi kekosongan jiwaku..




      Miss Syuhada

      adduuussshhhh !!! aq ingt aq dh ilang dye untuk selamnye la. .aq x dapat bayang kn la kalu aq ilang dye. .mmg x dapt bayang. .boleh jd pendiam smpi habis diploma ni. .huhu. .aq bwu kenal dye mase aq smpi kat kedah ni. .aq kenal dye lam kelas aq .lame2 kteowg jd rapat. .mmg rapat la. .hehe. .then kalu boleh sume nak same je dgn dye. .nak kongsi tp satu je kteowg x kongsi iaitu BOYFRIEND. .haha. .ngeehhh!!! jgn marah ye. .dye owg kelantan. .chumel cngt. .emmmm. .mase berlaku sesuatu pd kteow bemcm~ mcm jd mase dye cakap dye nak jauh dri dye dri aq. .aq kat lam bilik ni dh mcm owg x betul dh. .huhu. .bukan setkat kal lam bilik. .smpi lam kelas pun aq x fokus au. .adudusshh. . .malu je dgn lecture aq. .hohoho. .then petang 2 aq x g kelas sbb aq duk nangis je tghari smpi sakit pale aq n pening. .huahuahua. .#xeloknangis2ni snbrnye. .huhu. .smpi ex aq pelik sbb aq frust mcm ilang pakwe sioot. . .ex aq xtau yg dye 2 sngt penting bg aq. .mau taw r dye mmg penting bg aq. .aq mmg x nk ilang dye. .biar la ape owg nak ckp pun. .ad aq kesah. .:P biar dye jadi kakak aq smpi bila2. .hehe. .gpun aq x de kakak. .:) aq x nk dye sedey2. .aq nak dye hepi je dgn idup dye. . x lame lg kteowg nak pekse dh. .doa2kan kami ye. .hope sngt kami dua dpt result yg baik untuk sem ni. . nnt dh dpt result ok bwu ayh kasi lepas jalan2 jauh dgn dye. .hehe. .
      DIA ADALAH.......................................

      hehehe. .tata. .t cite lg ye. .bubyess. .