13 October 2011

Persediaan For Final Exam. . .

hahaha. .kembali lg untuk merepek. .haha. . eehh x, ni btl2 auu. . untuk kawan2 aq yg nak amik exam x lame lg 2. .this all just 4 u. .:)

1. Semak jadual

seemak jadual peperiksaan tu sangat la penting auuu. .sbb dye menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada korang yg suka blaja saat-saat akhir ini.  .hehehe. .

2. Kunci peperiksaan

Ape? ape ni kunci kepada peperiksaan??? hah yg pasti  bukan kunci bilik korg atau kunci rumah korg 2. .hahaha. .

Peperiksaan ni nak korg buat banyak latihan dan ulang kaji bwu la korg ingt ape yg korg dh belajar sebelum ni. .:)  selain mengelak diri daripada lupa fakta ketika menjawab soalan.

Oleh yang demikian, jangan jemu buat ulang kaji, terutama menggunakan kertas peperiksaan tahun terdahulu atau soalan seiras. boleh buat  ingatan korg kekal dan berpanjangan. .:)

3. Tentukan keutamaan
Belajar pada saat-saat akhir juga ni korg kene utamakan mata pelajaran atau kemahiran yang masih korg belum atau kurang r kuasai. . jgn la korg asyk blaja subjek yg korg suke je. .sbb  peperiksaan ni bukan ikut minat korg. .peace. .:P

4. Banyak mengingat dan membuat kaitan
Mengingat adalah satu perkara penting yang mesti dilakukan. .tepulang pd korg nak ingat mcm  mane pun. .janji jgn negatif sudh. .haha. .:)

ada tiga perkara yang mesti korg amalkan utk korg tentukn kejayaan korg. . .:)

a. Firstly, ape yg korg kene wat sebelum peperiksaan iaitu
  • dalam tempoh beberapa minggu  sebelumnye kuatkan lah dan tingkatkan usaha korg sume ye. . kalu kt mane2 je korg duk x wat pape, korg bce nota ringkas yg korg wat 2. .
  • study2 gk beb, .kesihtn jgn lupe. .hehe. .nnt jth sakit x leh amik exam. .:P
  • then lg satu kdng2 korg ni study smpi lupe yg korg 2 kene tdo . . lg2 nak exam  korg kene tdo cukup coz nnt x la korg tdo mase jwb exam. .:)
  • korg jgn leka sngt. .lg2 nk exam ni kdng2 bg tension kt sesorg. .kalu korg nak lepskn tension 2 jgn smpi korg gune mase 2 lebey2 lak dri study. .manfaat mase 2 sebaik mungkin. .:)

  •  hah. . .ni penting. .x de sume ni mmg x terjwb la ketas exam korg 2. .hahaha. .:) alat tulis korg la. pastikn lengkap. .sediakan lebey awl auu. .nnt x la korg kelam kabut. .:)
  • esk nak exam. .malam 2 korg kene tdo awl. .wajib. .:)
b. Secodly. . .pada hari peperiksaan.

  • Bangun dan pergi awl dewan peperiksaan. . hah. . . .korg jgn lupe sarapan au. .aku x masak untuk korg nnt mase exam. .hahaha. .:) jgn bgun lmbt nnt sume jd kelam kelibut. .hohoho. .

p/s penaja: perbuatan tergesa-gesa menjanjikan pelbagai masalah,. .

  • sebelum korg kuar umah nak g dewan peperiksaan 2 jgn lupe salam ayh ngn ibu korg. .kalu yg blaja jauh mcm aku 2. .korg col la dorg seblm korg jwb exam. .:)
  • mase lam dewan periksa. .korg jgn panik k. .korg tenangkan dri. .
  • ni mase jwb soalan plak. . .haha. .dpat kertas jgn gopoh nak jwb. .baca doa dulu. .hehehe. .:) korg jgn amik bnyk sangat  mase kat satu soalan  2. .kalu rase x leh jwb, ,tnglkn n tndkan., jwb soalan lain plak. .:)


c. Lastly. . . after habis exam. . :)

  • lepas korg dh abis satu paper . .korg x digalakkn untuk bincang balik . . .sbb nka elak ad yg terase t. .okie. .?? paham x? kalu benda ni x ikut  adla yg akn hilng semangt nnt nak  jwb paper yg lain. .

6. Elakkan terbabit dengan situasi yang boleh mengganggu perasaan

nak dkt je dgn peperiksaan mmg akn dtg pelbgi dugaan . .jd. . . .korg kene bersedia hdapi apa saja dugaan yang boleh mengganggu perasaan.. . .lepas korg  solat lima waktu 2. . . korg berdoalah supaya  Allah SWT tenangkan perasaan dan dpt korg  fokuskan terhadap peperiksaan.

7. Berdoa dan bertawakal
mmg kita slalu was-was atau tak yakin dengan apa yg kita sndri dilakukan.  .lepas habis dh segala usaha jgn lupa betawakal kepada Allah SWT sbb usaha itu adalah senjata terakhir korg aauuu. . .:)


p/s penaja: DUIT jggnnn lupee.... :P

  • D = Doa
  • U = Usaha
  • I = Ikhtiar
  • T = Tawakal

1 comment: