07 July 2013

Restoran Ayam Penyet-AP

بسم الله الرحمن الرحيم

Sekarang entry makanan dan aku sedang lapar. This tummy sangat manja, keje makaaannnnnnnn jjeeeeeee... Walaupun baru je petang tadi aku bedal makan kat Restoran Ayam Penyet-AP GM Klang. Tak banyak pun restoran kat situ dan dan tersangat ramai orang. Yeahh we having some fun makan sampai gelak tak hingat..



Did you all know what is AYAM PENYET ?

Ayam Penyet adalah masakan tradisional Indonesia berasal dari Surabaya. Hidangan ayam yang popular di mana ayam segar khas diperap dengan pelbagai rempah dan herba. Daging itu kemudian dihancurkan dengan tukul kayu diketuai dan digoreng sehingga keemasan coklat terang. Salah satu ciri yang unik dalam penyediaan hidangan ini nama lucu adalah seni menggoreng di mana ia adalah rapuh dari dalam luar dan berair. Hidangan lain yang disampaikan di sini adalah makanan tradisional Indonesia yang juga popular di Singapura dan Indonesia.


Ayam Penyet-AP dihidangkan sebagai satu set dan ada juga berasingan. Suku ayam rangup, sekeping tauhu goreng dan tempe, beberapa angkong rebus, kubis segar, panas terik sambal belachan dan bit rangup, bila makan rasa macam makan keropok.. Sedap....... (Y)



Antara menu menu yang membuat aku lapar sekarang........

           






Aku pilih Rose Shake Soya dan Nasi Putih with Ayam Masak Habang.



 sirap bawah tuh mmg sedap... rasa rose.. macam makan rose betul pulak.. hehe

 Bawah rasa sirap rose atas rasa soya :) manishhh.....


 Bila dah kacau jadilah gini... SOYA ROSE (^_^)
Sedappp.......


Inilah AYAM MASAK HABANG.
Ayam besaqq, tauhu, tempe, sikit kangkong, kubis, a slice of tomato dan sambal..




Dan set lagi satu... Pandan Special Layer Tea dan Nasi Putih with Udang Penyet.

Ni Udang Penyet.. ada kriuk kriuk uh sedappp.... tapi kat aku punyam ayam tak de..
ada 6 ke 5 ketul udang, tauhu, tempe, a slicoe of tomato , kubis dan sambal..


Ni dia... Pandan Special Layer Tea.
Bawah warna hijau rasa pandan. Soya tengah dan atas sekali tea warna coklat sikit.


Ni kira breakfast, lunch and tea time. So bertambah la nasi dan sup.. Tempat not bad dan rasa pun lagi better dari yang sebelum ni aku makan. Cuma service kat GM Klang ni lambat sbb RAMAI... Bersabar itu penting.

More details ---> KLIK SINI



Notakaki: Makan guna tangan lagi rasa nikmatnya Ayam dan Udang tuh :)






3 comments:

  1. Aisy, malam2 tgok gambar makanan ni, terliur pulak...

    ReplyDelete
  2. ayam penyet favourite tu...three layer saya suka yang campur gula apong (kat sarawak org panggil teh chi special)

    ReplyDelete