29 November 2012

Store Your Clothes Properly

 
 
 
Bismillah..........




Clean Before You Keep.
Before you pack that ski jacket or woollen sweater or wore for that winter trip, have them dry-cleaned first.
Any particle left on the clothes can stain and set into fabric after month of storage. remnants of food, drink
or perspiration are food for months and other insects.
 


Avoid Stink Mothballs.
Besides leaving a strong, unpleasent smell on clothes, naphthalene balls cab be deadly for kids. try natural
repellents such as cedar disc, blocks or sachet instead. the essential oils in aromathic cedar give
off a scent that we love, yet repel adult moths.
 


Let Your Clothes Breathe.
Wrap each piece in acid-free tissue for protection:if hanging a jacket or suit, place it in a breatheable bag.
To maintains its shape,button or zip up the bag before packing. Stack your folded items loosely,
from the lightest items on top to the heaviest items on the bottom,to allow air to circulate. If hanging,
leave space between each item to avoid mildew and mold.




Get Good Hangers.
Invest in wood or padded hangers to help hold your clothes well,and not leave odd indents in your garments.
Avoid fold marks in trousers by using hangers clip.
 


Handle With Care.
If you're folding your wedding dress for storage, lay the hem down first, then fold the dress accordian-style with acid-free tissue paper between each fold. Stuff the bodice and sleeves with tissue so crease don't break down the fabric's fibres.




18 November 2012

First PaPeR

 
 
Bismillah........


GERAM n SAKIT HATI.





Haishh petang tadi ada date dengan paper math. Pukul 2.00 ptg dah col pak cik van suruh datang amik kat rumah tapi kan pukul 2.25 ptg baru pak cik tu datang. 



Dah berpeluh peluh dok tunggu pak cik sampai tau x. !!!



3 kali col tak sampai sampai jugak. 

Kan dah lewat pak cik tu speed sehabis mampu n aku pun apa lagi jalan cepat la sbb tak boleh lari. Kalau lari nanti satu poli mesti pelik.. agagagaga





Sampai je depan kelas peperiksaan, budak budak lain dah mula jawab dah. Nasib boleh masuk. 
 KALAU TAK BOLEH tadi kn memang confereemmm akan SALAH kn pak cik tu.. AHAHAHA
 
 
 
Alhamdullilah selamat date tadi selama 2 jam dengan paper math. 




nota tangan: persediaan awal untuk menghadapi sesuatu itu penting.



4 in 1

F
 
seperti 4 dalam 1 .
 
Kawan
Sahabat
Kekasih.
Keluarga.
(sesuatu yang tak boleh HILANG.)
 
 
 
SAYANG.
KASIH.
 RINDU.
CEMBURU.
SUKA.
GERAM.
 
 
Aku punya perasaan ni untuk kali yang kedua.
 
Perasaan yang betul betul dengan niat yang seperti mana aku hendak kan. 
 
Aku bahagia dengan apa yang aku miliki sekarang.
seperti mana bahagia yang pernah aku kecapi suatu masa dahulu tetapi terkaram dilautan dan hanya meninggalkan kesan sebagai kenangan dan pengajaran.
sekarang lebih dari dulu. ^_^
 
 
Aku bangkit dan belajar dari yang lepas dan jadikan sebagai pengajaran. Mencari mencari akhirnya jumpa.
 
 
 Jumpa F. ^_^
 
 
 
Sebelum jumpa F macam macam liku kene hadapi dulu yang penuh dengan sakit hati, dipermainkan dan dijadikan bahan mainan, janji palsu,  tertipu, ditipu dan menjadi mangsa penipuaan dengan kata kata manis yang sbnrnya tak berape nak manis pun. 
 
Dan sampai satu tahap BERPUTUS ASA. 
 
 
 
Kenape orang lain boleh senyum sampai telinga kan kan so aku bangkit dan cari apa yang aku nak.
 
 
Aku nak ni........
 
Tolong sayang aku, jaga aku, SETIA, care pasal aku, tegur mana yg aku buat tak betul menjadi betul, JUJUR dgn aku, bagi semangat or motivasi or nasihat, jadi pendorong untuk aku, kejut aku tido, remind me something that very very important. solat.
air dicincang takkan putus.
 
 
Walaupun tak sempurna mana yang awak lakukan SAYA TERIMA sbb saya tahu mana ada manusia yang sempurna di muka bumi ini.
 
Dan awak pun akan terima dari saya seperti mana yang saya inginkan dari awak. Saya mintak maaf pada yang terkurang dan terlebih.
 
 
 
Saya tak nak hilang awak buat selamanya. Walaupun macam mana hari hari mendatang yang ditentukan oleh DIA buat kita berdua (hamba-Nya)  saya tak nak TERPISAH dengan awak F. 
 
 
 
Nota tangan: Yang lepas menjadi pengajaran buat aku untuk tidak ulang kesilapan dulu.







Lost and Found

 
 
Bismillah............ 
 
TODAY aktiviti berdating dengan paper Engineering Mathematics 3. Berdating selama 2 jam.
 
Suka dating untuk hari ni sbb I LOVE MATHEMATICS.


ESOK pulak ada date dengan paper Electronic Circuit. Pun 2 jam. Tak boleh lama lama nanti semak otak..huhu

sbb sbb kn sekarang otak, jiwa, hati, limpa n penkres n yg sewaktu dengan telah sakit. Sakit yang teramat. Aku dapat gangguan dan terkena gangguan.

LUSA pulak aku ada date dengan paper Telephony. 

Ini paper paling tidak suka tapi aku selalu tipu diri aku yang aku suka paper ni hakikatnya aku je yang tahu.. 

Siap aku buat jadual lagi ada icon icon yang menggambarkan perasaan aku yang tak seberapa nak penting ni.. agagaga
 



Terpaksa call opah sbb sbb sbb mama n ayah macam sibuk act bukan macam tapi mmg sibuk pun dengan keja dorang tak habis habis tu. touching


Call opah sebelum nak masuk mahgrib n luahkan kat opah apa yang aku rasa than opah kata " Jangan terlalu ikutkan perasaan itu, bila kita ikut tu yg buat kita lemah" airmata dah mengalir. mulut diam je telinga mendengar.

Opah ckp lagi " Wani kene kuat ingat ALLAH ye.. jangan nangis "
yang peliknya mana opah tahu aku nangis time tu sedangkan aku nangis lam diam suara pun dah cover habis dah time tu.
 
Opah cakap dye nak jumpa aku bila aku cuti nanti. OKAY
nampak tak betape semangatnya aku nak jumpa nenek aku. huhu
 
 
18 November 2012 at 9.45 a.m.
 
Terharu n sebak sekejap sbb ayah call n tanya about my exam. Airmata ni memang nak keluar je kan padahal tadi oncall bukannya lame mane pun. Just he say " Do the best for yourself " Ingatkan dia lupa dah yang anak dia sorang ni exam. Memang dah nak touching pun tapi cancel dah.. agagaga
 
 
Semalam mama call pulak n wish that I could the best for my exam coz mama ckp mcm ni " Kau buat betul betul kau yang dapat ganjarannya ". 
 
 
 
Terima Kasih banyak banyak sbb ingat kat anak dia yang tak seberape nak dengar kata ni.. huhu
 
SAYANG you alls. * kiss sikit *




14 November 2012

Jujur

 
 
Bismillah...........

Ramai manusia tak terkira dalam dunia yang bermacam ragam dan perangai dan rupa dan semuanya.. kalau ada yang sama pun boleh dibilang dengan jari jemari.

Setiap manusia punyai prinsip tersendiri. Sama seperti aku. Bila dikatakan tidak ia akan menjadi tidak dan tidak mungkin akan menjadi YA.

So disini ye kita perlu faham yang kita perlu hormat dengan keputusan orang itu.


Kenape manusia ni tak jujur ??

Pendapat aku..
Bila jujur dia takot ditinggalkan atau dimarahi oleh pasangan dia sendiri atau pun orang yang dia sayang.


Tapikan.............lebih baik kita jujur lebih awal dari kita jujur kemudian hari sebab kemarahan seseorang itu tak sama setiap masa. Kalau masa tu mood dia baik memang bernasib baik la korang. 
Mungkin kalau kita jujur lebih awal dia marah tapi sekejap. Marah itu perkara biasa dalam diri setiap  individu. Tipu la kalau korang kata yang korang tak pernah marah kan kan kan ? ;)


Contohhh.....................orang tak bagi signal nak masuk simpang pun korang marahkan kan kan ?? Hah so memang wajar la kalau marah itu perkara biasa kan kan kan ? ^_^



Ada sesetengah individu ni marah tapi tak meluahkan so takkan ada orang tahu yang dia tengah marah.

Ada sesetengah yang marah dan dia luahkan atau dia lepaskan kemarahan tu so dye nak korang tahu yang dia tengah marah dengan harapan korang faham apa yang dia cuba sampaikan. 

Dan ada juga yang menyampaikan secara lisan bukan dengan perbuatan. Maksudnya dia lebih suka berterus terang dengan korang. straight to the point. ^_^







Selamat Pagi

 
 
Bismillah.............
 
 
Selamat pagi cinta, sayang, rindu, dan lain lain.. ^_^
 
 
Pagi pagi dah bermadah punjangga.. haha LOL
Bukan apa excited coz i'm the first person that wake up this morning. ^_^ kebanggan dalam diri terserlah seketika. 
 
 
 
Bangun dari lena yang tidak nak berapa panjang dan menghadap yang pemberi nyawa yang satu ini. 
Membuka daun pintu untuk menghirup udara pagi yang segar sambil menyidai baju di ampaian. huhuhu
 
 
 
 
Bermuhasabah diri seketika... Kenape perlu ada iri hati atau babak sindir menyindir seseorang melainkan hanya bergurau senda. 
 
 
 
Masing masing dok melayan mimpi yang tak berape nak indah dorg ni. haha






 
 

13 November 2012

Kenape ???

jk
 
Bismillah..............
 
 
 
SENTAP.
 
 
Yeahhhh tu yang aku rasa skang. Tak tahu kenape. Tiba tiba dan secara tiba tiba la.. rasa ingin bersendirian. Sendiri tanpa sesiapa disisiku.

Tapi bila aku sendirian aku memerlukan kau. 
 
 
Hati merintih untuk mengalirkan air mata ini. Tapi aku kejam sbb aku tahan dan tak nak bagi dia mengalir sbb aku nak tunjuk yang diri aku ni kuat, sedangkan aku hanya manusia biasa yang punya hati dan perasaan..
 
 
Kenape ini yang aku rasa saat ini ?? Apa yang sebenarnya terjadi ?? Ya Allah tolong damaikan hati hamba-Mu ini. 


Atau mungkin something yang terjadi ??






12 November 2012

Kawaii ( 可愛い. )

 
 
Bismillah................



Terharu baca my sis post about me.. SINI



  Rasa dihargai olehnya.. KLIK SINI untuk lihat dan follow sekali.










Perkataan Mulia

 
 
Bismillah..........

Ini dia Perkataan Mulia.. Ucapkanlah pasti ada ganjaran dari DIA.







Something to think

 
Bismillah.......


Saya sedar yang saya banyak melakukan kesilapan bukan hanya sehari atau sekali.

Kadang kadang kita rasa betul je dengan apa yang kita buat padahal ianya tidak betul. So nampak tak yang kita boleh jugak melakukan kesilapan dalam kita TAK SEDAR dan juga SEDAR beserta NIAT.


Setiap manusia tidak lari dari melakukan kesilapan dalam diri dia. Jika rasa ada silap dimana mana cepat cepatlah perbetulkan mana yang yang tak betul, bukan lagi mengeruhkan keadaan yang telah terjadi.


Kadang kadang kita cuba fikir untuk ubah keadaan menjadi seperti sedia kala tapi ianya hanya angan angan Mat Jenin, sama seperti apa yang terjadi sekarang ni. Keinginan membuak buak di hati ini tapi hanya tinggal angan angan sahaja. Angan angan tanpa usaha ibarat sia sia.

Dan kadang kadang juga kita tak cuba untuk fikir dan biarkan benda yang terjadi berlaku seperti tiada apa apa.


Boleh juga terjadi berfikir dan biarkan kerana kita tak bersalah. Saya Tak Bersalah.

Mungkin apa yang terjadi sekarang ini adalah tanda tanda untuk bagi kita sedar. Kadang kadang Allah takkn bagi balasan  "cash "  kepada hamba-Nya sebaliknya secara beransur ansur untuk sedarkan hamba-Nya.



Terpulang pada diri kita sama ada mahu dan tidak mahu saja. Jalan dibuka seluasnya untuk setiap hamba-Nya. Terpulang pada diri kita sama ada ingin melalui jalan itu atau jalan pintas yang lain. Walau pun ianya jalan pintas yang menyenangkan kita,kita kene ingat pasti ada halangan yang kita tak tahu sbb kita terlalu mahukan sesuatu dengan cepat dan pantas Dan ingatlah ianya tak semestinya kita akan dapat. Terserlah ketidaksabaran dalam diri.




04 November 2012

My dreams

 
Bismillah.....


Yeayyy my dreams becomes true :)

First teringin nak mandi air terjun or sungai.


Dapat jugak akhirnya. Suka sangat. 3/11/ 2012 semalam dengan classmate ( nadiah, ain, farah dan nana ) g Bukit Ayer Perlis :)



 
 
Membuat sesuatu supaya tak stres :) exam bakal tiba dan kami kami berenjoy dulu sebelum exam. 
 
 
Kedua: Sambal Sardin :)
 
Thanks to diri sendiri n my sis. kerana memenuhi impian sy yang tak seberapa ni . ^_^
 
 


 Ketiga: Roti gardenia with planta n sugar.


Banyak kedai dah cari planta.. memanjang je tak ada..semalam kuar g supermarket dapat juga akhirnya.. :)

Syukur Alhamdullilah.





Stres

 
Bismillah....
Something about stres :)


Stres bermaksud tekanan.. mana mana pun kita boleh dpt tekanan. Bukan hanya ditempat kerja bg seorang pekerja dan bukan kerana exam untuk seorang pelajar. Suri rumah tangga yang tak bekerja pun boleh mendapat tekanan seperti orang lain right ??


Kerja perlu diselarikan dengan matlamat hidup. Kalau kerja kerja saje matlamat tak ada sia sia saja kn ?


Tips supaya tidak stres

  • SOLAT jangan tinggal. Kita baca kita mengadu, kita minta, kita mengharap terbaik dari DIA, kita minta ampun. Tekanan yang kita rasa akan kurang sebab kita dah luahkan. Kita luahkan pada DIA pasti lega. 


  • AKTIFKAN HIDUP. Lakukan sesuatu dalam kehidupan seharian kita kan terhindar dari stres. Jangan hanya duduk saja, itu akan membuatkan kita lagi bertamabha stres. Walaupun apa yang dilakukan itu mudah. Bila dah ada kerja laksanakannya dan kerja yang diberi itu bukan stres namanya, kalau stres jugak itu bukan stres tapi MALAS. :) 

  • AMALKAN MINUM AIR BANYAK. Air memang diperlukan oleh badan kita untuk perform. Dan jangan lupa amalkan pernafasan 3E iaitu tarik nafas dalam dalam, simpan didada sekitar 7 saat dan simpan didada sekitar 7 saat dan baru dilepaskan. Lakukan sebanyak 3 kali. :)


Happykan hidup kita, happy dengan kerja dan happy dgn segalanya dan tukar tekanan sebagai booster untuk mencapai KECEMERLANGAN dalam hidup.