30 October 2012

Selamat Hari Raya Aidiladha

,,
 
 
Bismillah.......
Selamat Hari Raya Aidiladha 1433M / 2012M buat semua umat Islam di dunia dari saya owner of the blog. :)

Hari Raya Aidiladha ( bahasa Arab عيد الأضحى 'Eid Ul-Adha) atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan oleh umat Islam di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri.



Aidiladha disambut pada hari ke-10, 11, 12 dan 13 bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah, semua hari-hari ini dipanggil hari tasyrik.


Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s. dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya Nabi Ismail a.s. dalam memenuhi perintah Allah SWT.


Untuk maklumat lanjut boleh klik SINI.

21 October 2012

Semakin hari semakin................

 
Bismillah


Seriusly rasa nak menangis sekarang sebab seorang pompuan ni.. I need u all my friends accept perempuan menyibuk tu.

Kerana cara kau yang menyibuk hal orang. Memang pendapat aku pada kau terlalu buruk. Kalau rasa tak nak orang cakap mcm tu ubahlah cara kau ye..
 
 
Tak perlu nak tahu hal orang lain sampai kedalam dalam bagai la. Sedarlah awak tu hanya kenalan di laman sosial bukan ada kaitan apa apa pun unuk diceritakan semua pada awak. Memang kau rajin bercomment n bereply bagai tapi itu tak bermakna kau perlu tahu segalanya. 



Ingat ye kita tak boleh terlalu pecaya pada kawan yang baru kenal lagi lagi kat laman sosial ni sbb kadang kadang dia bukan letak gambar dia sendiri pun. Maklumat tu bukan betul pun. Tempat tinggal.. n segalanya bagai la.Kadang kadang ada yang nak mengambil kesempatan bagai.


 
Manusia senang mengaburi mata manusia lain tapi kita susah nak cari apa yang dia cuba kaburi. 
 
 
 
Sebelum ni tak pernah ada rasa macam ni.
 

Stop to be caring. Serius aku cakap aku tak suka cara kau. Jujur. 

#1 Trip to Perlis




 
 

Bismillah.


Alhamdullilah kepada Allah aku masih lg bernafas hari ini. Today is my weekend jadi dah set dalam kepala nak nak topup tido yang banyak tergendala. haha Memang dah tak sentuh buku la sbbbb nak rehatkan kepala n otak. huhu

9.30 Pagi

Sedap ngh tido kakak suruh bangun...haishh spoil tol mood nak layan mata.. mata masih mengantok.. @_@ semua dah siap n ready we all berangkat menuju ke destinasi iaitu  GUA KELAM n TAMAN ULAR dan REPTILIA, PERLIS.

First trip we all pergi Gua Kelam, Pelis. 


Opsss sila abaikan mamat 2 ye.. hehe nak cepat jadi pakat amik je walaupun ada org
Cave of Darkness.

Untuk parking perlu bayar k. Tak tau berape sbb sbb bukan aku yang bayaq. huhu
Orang ramai ?? Jangan ditanye la sbb sbb kan hujung minggu kan conferemm la ramai orang lagi lagi family :) Sebelum masuk 2 ada sungai tempat mandi so memang sesuai kepada sesiapa yang suka berkelah, boleh bawak anak anak mandi manda. 
Yang dah tua macam aku ni tak payah nak mandi sanagt ye, malu pada adik adik .

Sebelum masuk kene bayar ye.. RM 1.00 untuk dewasa :)
 Murah je kan ?? kan ?? :)



Keterujaan nak masuk membuak buak sbb TAK PERNAH g Gua Kelam. Akhirnya 20/10/12 telah menjejekkn kaki kat sane. Korang sume mesti dh bnyk kali pergi kan ? Tapi tak pe jauh perjalanan luas pemandangan right ?? ^_^

Apa yang boleh dikatakan Gua Kelam memang gelap kalau tak ada cahaya. Bawah laluan yang kitaorg lalu 2 ada air sungai yang agak deras jugak. Pada yang nak bawak anak anak keselamatan sangat penting dan tersangat lah penting.

Nak mula perjalanan tu agak takot.. Walk alone in Cave of Darkness. Ingatkan panjang sangat laluan dalam gua 2.. Jalan tak sampai 15 minit dah habis dah. Haishhh spoil my semangat je..

Nak tahu ada ape kat dalam boleh lah g melawat Gua Kelam ye kawan kawan. Bawak anak anak or adik adik pun sesuai. 


Dah penat berjalan, daki sana sini, berpeluh macam daki bukit je padahal naik tangga je pung.. haha
So tamat la perjalanan ke Gua Kelam. Masing masing penat. 



Seterusnya g Taman Ular :) Banyak ular ke ? Ular ape yang ada ? Nak tahu kene datang ye :)
Taman Ular, Sg. Batu Pahat, Perlis.

 

See ular ular tu jemput korang datang n belai lah dorg dengan penuh kasih sayang ^_^

Harga sekali masuk....

 femes pak cik tu sat :) maaf ye pak cik ^_^
 
 ni contoh tiket :) RM 4.00 untuk dewasa 

Bermacam macam jenis ular ada... dari bapak ular sampai la anak ular.. dan sebenarnya geli sangat tengok ular sbb kulit dye.. meremang remang bulu tangan .. huhuhu lepas ni memang tak mau g lagi. eeeiiiiiii geli geliman. 

ni antara cntoh ular yang ada kat sane serta binatang lain..  


Ular ni bergerak masa ambik gmbr dye.. Ular sawa batik kott :)



Tak tahu pun kat sana ada beruk.... Siap terpampang ag ZON BERUK :)  ni ada beberape gmbr yg aku sempat snap.

Sedih je beruk ni sbb tak ada sape tgk dye.. :P


Ni pulak terlebih agresif sangat. tak malu lansung n mesra pelancong. haha


ni pulak ular yang ada kat sana.. ular ni jatuh lepas kene tolak ngn kakak aku.. sian kau ular..
 
 
kalau tengok dekat2 badan ular ni ada warna biru.. huhu teruja sekejap.. :)


ni ular ye bukan ikan belut atau apa apa. First time tengok.. haha


ni iguana :) hehe duk diam je,.. chumellz


beruk again :) tempat dye agak terasing dari yang lain n umah dye umah teres biasa je.. haha tak macam beruk lain dok banglo.


ni la anak dye.. huhu


Yeahhhh this is ostrich.. :) bukan yang depan 2 ye yang belakang 2.. yang depan 2 model untuk buat iklan hehehe


Tak lupa jugak ada Ayam, Itik, Buaya, Buaya yang pendek pung ada :) Come come come.. 

Ramai ramai kita Melawat Malaysia. Malaysia Boleh ~

17 October 2012

Lain Macam

 
Bismillah
Hari ini semangat lain macam dtg secara tiba tiba. Actually semalam agak lewat gak tdo but mungkin dah set dalam mind kot untuk bangun pagi dan nak g kelas Sotfskill. haha kononya set mind.

 Kelas pukul 9.00 pagi dan aku pun bangun 8.00 pagi. haha awal kan ^_^

Bangun bangun terus mandi, iron baju, kemas buku n pakai tudung semua la siap. Selalunya amik masa setengah jam je nak bersiap g kelas. Tak tau lah kenape pagi ni mau 1 jam jugak aku bersiap. haha


Okay when ready nak g kelas col pak cik van suruh datang amik, time 2 pukul 8.45 a.m.

Aku: Pak cik boleh amik saya tak kat Taman Aman. Rumah 286. ?
Pakcik: Sory dik pakcik kat kedai makan ni. lagi satu van pukul 9.00 baru keluar...

Huwaaargghhhh aku rasa nak marah sangat sangat time tu... Then aku perasaan something setiap hari rabu je mesti pak cik 2 tak boleh nak amik tapi hari lain biasa je.. Menyirap seyh.. :3 gggrrrrr :3

Then aku terfikir someone ni.. haha dia adalah Nur Shazwani :) classmate aku.. wink wink wink

Wani J : Salam, akak kat ne ? 

Wani S: Akak kat umah ag. Kenape ?

Wani J : Akak kita nak tumpang akak g poli.

Wani S: Okay.

So when dah dapat green light aku pun lg capai helmet then tunggu kat tmpt biasa :).Nanti lambat kene tinggl pulak haha :P

So masa untuk menuju ke destinasi yang telah dirancangkan oleh pihak poli :) Dah sampai je dia parking motor then terus straight g kelas yang agak jauh gak 2. Rasanya baru je jalan habis tempat parking dari kejauhan aku dah nampak beberapa budak kelas aku. 

Stop kat situ. 


N waiting for them untuk cakap yang tak ada kelas tapi dorang boleh buat muka 'tak bersalah' pulak. sakit pulak hati ni. N dtg 1 guy ni dye pun cakap. ' Baru je tahu yang kelas tak ada' 


Waarrgghhhhh time  tu aku rasa macam nak lempang je siapa yang tak inform awal awal. 

Aku cakap 'Akak jom kita balik'. Dia pun merungut gak 'Ish, lain kali habaq la awai awai. '

Turn back dan pergi kat tmpt parking motor balik. sambil 2 aku pun usaha la kol lecturer aku untuk confirm kan sbbbbb aku tak percaya budak budak tu.

Then kakak 2 bersuara. 

Wani S: wani jap..

Wani J : Kenape akak ? 

Wani S: ni hah ada mesej puan. 

Wani J : Bacalah..


Ayat dia lebih kurang cam ginilah. 'Kelas softskill pukul 9.00 pg ni batal'. Mesej tu sampai pukul 8.54 pg. 



Arrgghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh lagi tambah kebengangan aku .




So aku g la pekena roti canai n milo kosong panas untuk meredakan sakit hati...............

Time makan aku nampak ada dua orang ni mengusha sorg perempuan ni.. sbbbb perempuan tu pakai baju jarang n nampak tali bra. haha amik kau... ni dah masuk bab gosip huhu

Jadi bahan perhatiann.. waaaaaa galak sungguh mata kau heiii orang tua. Tak padan tua. Pompuan tu dah gerak balik pun stil mata galak.. haishhhh rasa nak cucuk cucuk je mata kau kau tau. !

Punah semangat aku.. grrrrrr


15 October 2012

Me... Myself... I

 
Bismillah.



This is about myself not related to anyone no matter what.
Something about me. And it's fact. ^_^.
- Loud, crazy, and talkative but very very shy when first time meeting people.

- I'm not judging people by their past. I believe people can change and everyone deserve a second chance .

- When I love, I love with all my heart.

- When I’m upset, I shut myself down, I have no motivation for anything. I tell myself that nobody cares even some of them do.

- I'm the type of person that wants good grades but doesn't want to study.

- I may not be the girl that everyone wants, but at least I’m not the girl that everyone had.

- They judge me without knowing me.
- Never smoked a cigarette. 

- Want future husband is not a hardcore smoker act not smoke at all.

- Easy to love, hard to deceive and forget you.

- I don't get angry with someone for no reasons. If you annoy me a lot once, high chance is that i'll be annoyed at you forever.

- Love it when someone takes care of me. (Like you capital F , mom n dad always care of me no matter what). ^_^

- Good listener and will keep your secret .. If u believe me ! 
- Awkward, weird, crazy, not pretty, not perfect. (coz nobody perfect !).

-Education is important to me, but I strongly dislike school. (hahaha, happened was I at secondary school ).

- I don't see him every day or week. ( My love ).

- I can never have enough shoes, they make I feel confident, they make I feel strong. ^_^
- I can not look gorgeous handbag. I never enough with my other handbag. must to buy. I will do anything to get what I want.

- I can make myself look really happy, when in reality I'm so depressed.
- I try to be friendly to everyone.
-  I don't take anything seriously.. at all. Unless I know it's important. 
This is just for fun.. :) have a nice day and happy reading.
 
 

Speechless

n
 
Bismillah.
 
Sometimes aku rasa pelik Y aku yang selalu mampu memotivasikan orang sampai je part aku, aku tak leh nak memotivasikan diri sendiri. Dah tu pe semua orang ckp aku ignore kan. Kejam seyyhh. Tak patut kau buat macam tu wani. 
 
Hidup ni kalau tak ada dugaan dan ujian dan mungkin juga cabaran ia bukan dinamakan kehidupan right ? So Janganlah merungut. Terima apa seadanya yang kita miliki sekarang. Rasa baru je pagi no bace status someone yang adalah kaitan dgn ayt aku ni. 
 
Dis sem la aku rasa the worst sekali hidup aku. Sangat sangat. Uwwaaaaa.. I need U mom. Rase macam nak balik duk bawah ketiak mak je. haha tapi bila difikirkan balik umur yang mau cecah 20 tak lama lagi ni have to solve their problems by own self n hadapi masalah itu. bukannya lari kan? huhu

Dis sem terlalu banyak emergency leave. And 'penyakit' getting worst than before. Frend with ubat. Always. Ubat 2 dah macam gula gula :) always in my bag ^_^. Pray 4 me getting better. 

Lagi sekali selama aku duk Kedah ni aku g umah Mak sedara 'kakak' aku. Bila tengok muka dia dengan suami dye hidup berdua je kat umah mase tu aku tanya diri aku, 'nanti kalau aku dah besar mama dgn ayh jadi macam ni ke?' speechless. Ath the time kepala ni aku dah rasa macam nak hantuk je kepala kat dinding coz sakit teramat. 

Tak lama lepas tu hujan.. Mula tak lebat pun tak lama lepas tu lebat yang teramat. Sampai kuar petir semua la. Time tu teringat kat arwah atuk n rumah dia dulu. Kalau hujan mesti ada bekas bekas kat lantai coz nak tadah air hujan sbb zink bocor. Bila dah reda hujan atuk akn terus tampal zink bocor sbb atuk masa tu masih kuat. ;(

Situasi yang aku nampak masa tu mereka tu dah tua. Hanya mampu buat kerja kerja biasa je dan ditmbh dengan sakit lagi. Anak anak semua duk jauh. terus pk 'nnt mama n ayh kene tinggal macam ni jugak ke?' masa tu jawapan dalam hati ni kata TAK ! Tak mau jadi macam 2 kat mama n ayh. I love them.
 
Imagine that yg parents kita tinggal mcm tu. Sedangkan mereka lah yg selalu berhabis keringat untuk anak anaknya. Ni bukan hina tau. Ye la dulu parents kita sanggup berhabis duit kat anak anak dia suruh blaja beli itu ini, penuhi segala impian lagi lagi zaman dah moden sangat ni tup tup anak lupa jasa dn buang atau pun hantar kat umah orang tua. Rasanya tak patut. Sangat tak patut.

Itulah orang selalu kata " Seorang IBU mampu jaga sepuluh orang anak, TETAPI dari sepuluh orang anak itu belum tentu mampu jaga seorang IBU".

Rase keinsafan tu datang n apa yang terjadi selama ni adalah disbbkan kesilapan diri sendiri. Kelekaan duniawi. So tak perlu nak salahkan orang lain. Salakan diri sendiri dahulu. Right ?

Balik je dari rumah tu somebdy ni ajk kuarkan. So aku tak larat n tak ikut pun. Dalam kepala ni dok fikir apa yang aku rasa je dari td. Rase mau ketenangan diri. Now bila dia keluar bilik ni aku yang punya. haha Semangat nak study membuak buak dan aku berjaya lakukannya.

"Want to prove to myself that I can able to have a roll of Diploma. And I day I will change my life now to something that so means to me".

I love mum and dad !