23 February 2012

SAHABAT

Assalamualaikum.. Sihat semua.. ?? hari ni cik wanie nak kongsikan something about SAHABAT ..

Ape makne SAHABAT bagi korang semua ? korang share2 la kat post cik wanie nie ye.. bagi pendapat korang pula :)

Ingatlah ketika mencari seorang sahabat..

Pilihlah seorang sahabat apabila kamu menghulurkan tanganmu untuk beri jasa baik atau bantuan, ia SUKA menerima dengan rasa terharu. Jikalau ia melihat kebaikan dari dirimu, ia suka menghitung-hitungnya dan dianggapnya berguna, sedangkan jikalau ia mengetahui keburukanmu, ia akan menutupinya.

Juga pilihlah......

Sahabat yang jikalau kamu meminta sesuatu daripadanya pasti ia beri, jikalau engkau diam, ia menyapamu dahulu dan jikalau ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, ia membantu dan meringankan serta menghiburkan kamu. :)




Tidak lupa......juga..............

Pilihlah sahabat yang jikalau kamu berkata-kata, ia membenarkan ucapanmu dan selalu mempercayainya. Jikalau engkau menhadapi sesuatu persoalan yang berat, ia membantumu menghadapinya. Dan jikalau engkau berselisih faham dengannya ia mengalah demi kepentinganmu.



Saidina Ali r.a berkata:

     "Saudaramu yang sebenar-benarnya ialah orang yang ada di sampingmu. Ia suka menerjunkan dirinya sendiri dalam bahaya demi untuk kemaafanmu. Itulah sahabatmu yang jikalau engkau dalam keadaan bimbang, ia selalu menjelaskan yang sebenarnya kepadamu. Ia berkorban mencurahkan tenaga dan kekuatannya untuk dapat bersama denganmu."

Abu Sulaiman Darami r.a berkata:

     "Jangan sekali-kali engkau bersahabat melainkan salah satu dari dua orang ini. Pertama ialah orang yang dapat engkau ajak bersahabat dalam urusan duniamu dengan jujur dan kedua orang yang apabila engkau bersahabat dengannya, engkau dapat menambah kemanfaatan dirimu untuk urusan akhiratmu. Jikalau engkau suka bersahabat dengan orang selain dua orang diatas itu, maka peastilah itu merupakan kedegilan dan kebodohanmu yang luar biasa besarnya."


















*berwaspada..Anda Waspada Anda Selamat. (kate FAMA aku )

16 February 2012

Sweet Nineteen !

First of all Asalamualaikum to all my peep :)
Sihat ? Now musim panas n hujan so u all jangan lupe jage kesihtan ye :) kesihatan penting k :)

Nak cerita pasal saya yang dah cukup 19 tahun :) Tua ke ? takkn.. hehehe walaupun mcm mane saya tetap comel mcm kamu semua :P

Alhamdullilah bersyukur kepada Allah saya diberikan umur yang panjang.. dari saya lahir sehinggalah genap 19 tahun pada tahun ni.. 
Rase nak nangis sbb mase umur genap 19 tahun ada jauh dari keluarga :( dorg semua kat kampung saya kat Kedah.. :(
Nak ucap terima kasih pada mama saya Puan Suriyati bt Yusof atas sebeb melahiurkan saya ke dunia ni :) n tak lupa jugak kepada Encik Nor Afandi  b Ahmad.. tanpa ayah tiada aya dimuka bumi ini :)

Tak lupa jugak pada adik2 ku yang wish terlalu awal ..belum 8 Feb lg dorg dah wish.. haha kelakar la.. then 8 Feb dorg kene nyanyi lagu  selamat hari lahir.. tapi nyanyi lam Hp je la.. hhehehe APB :)

Rindu kat all my adikss n abg.. 

Tak lupa jugak pada buah hati saya --->Sulaiman :) Rindu kamu sangat :) Bila kita nak jumpe nak sambut bufday saya :) hehehe ( tak  malukn )
Terima kasih yang kepada My Bff atas hadiah awak :) 



Tak lupa jugak terima kasih kepada  Teman Jiwa Sayew sbb ini ---->


 ur gift... :)
nice i like the bear so sweet :)

Awesome Airport

Watch this video.. For all :)



Plezz give your feedback :)


15 February 2012

Senaman Sihatkan Badan

Hai hai hai.. long time x berceloteh kat sini :)
So how my all follower? sihatkah anda semua ? :) jagelah kesihatan dimana sahaja kamu berada :)

Ok kita pergi ke topik pada hari ni :)
Saya nak berkongsi tips untuk mengempiskan perut :)
hahahahahaha seperti prut saya :) huhu

Ni semua belajar kat Kelab Olahraga .. haha konon je la kelab 2 tapi bukn aktif mane pun.. then lepas kelas 2 je balik n terus cari video 2.. 
Finally jumpe kat youtube.. so to all my peeps kalu nak cuba boleh ikut ye.. 


*Yang ni untuk perempuan  :) Lebih kurang same je..

*Ni untuk lelaki :) hehe..

P/s: kepada kaum hawa kalu rase berat jgn buat..buat perlahan2.. 
Semoga berjaya :)